Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2019 The Journal of Immunology September 1, 2019

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology September 1, 2019

27.08.2019

Integrin se vážící se na trimerní strukturu CD40L a hraje kritickou roli v CD40/CD40L signalizaci

CD40L hraje významnou roli v imunitní odpovědi a je hlavním terapeutickým cílem pro léčbu zánětů. Integrin α5β1 a CD40 se současně vážou na CD40L. Zatím nebylo jasné, zda α5β1 a CD40 spolupracují v CD40/CD40L signalizaci a jak se α5β1 váže s CD40L. Autorům se podařilo najít vazebné místo na CD40L pro α5β1. Některé mutanty CD40L nebyly schopné vazby na α5β1 a tím se také neaktivovaly NF-κB a byla narušena aktivace B lymfocytů, ale stále byly schopné vazby na CD40. Tyto výsledky naznačují, že vazba CD40L s α5β1 má důležitou roli v CD40/CD40L signalizaci. Dalším integrigem, který je zapojený do signalizace CD40/CD40L je αvβ3. Ten je hojně exprimován endotelem a váže CD40L Missence mutace CD40L spojené s imunodeficitem, jakým je hyper IgM syndromem 1 (HIGM1), jsou v clusterech, které zodpovídají za vazebné místo pro integrin. Mutantní CD40L nejsou schopné vázat ani jeden z výše zmíněných integrinů, ale jsou schopné vázat CD40. To naznačuje, že právě porucha ve vazbě na integriny je příčinou HIGM1. Během vazby se tedy vytváří komplex tří molekul, tj. CD40/CD40L a jednoho z integrinů.
https://www.jimmunol.org/content/203/5/1383


Postoperační portální hypertenze zvyšuje aloimunitní odpověď po transplantaci jater od živého dárce u pacientů a v myším modelu

Po transplantaci jater je nutné sledovat hodnoty portálního tlaku u štěpů od živých dárců, což je důležité pro přežití graftu. Portální hypertenze totiž může vést k aktivaci rezidentních jaterních antigen prezentujících buněk, včetně sinusoidálních epiteliálních buněk LSEC, které mají také tolerogenní kapacitu. Autoři zjišťovali vliv portální hypertenze na přežití graftu a antidárcovskou imunitní odpověď z klinických dat a na myším modelu. Pracovali s daty 136 pacientů, které rozdělili dle hodnot portálního tlaku na konci zákroku. Zjistili, že portální hypertenze je výrazně spojená s vyšší reakcí proti dárcovskému štěpu a je příčinou akutní rejekce. Autoři dále zjišťovali mechanismus, který za reakcí stojí. Využili k tomu jaterní buňky myší s a bez portosystémového shuntu. Jaterní buňky z myší bez shuntu měly mnohem vyšší anti-T lymfocytární odpověď než ty, které byly z myší s shuntem. LSEC z myší, které podstoupili „falešnou“ operaci, nikoli však myší s hepatektomií, byly schopné suprimovat odpověď proti T lymfocytům. LSEC z myší po hepatektomii bez shuntu měly nižší expresi MHCI/II a PDL-1, u myší se shuntem byla tato exprese obnovena. Postoperační portální hypertenze zvyšuje aloimunitní odpověď u příjemce po transplantaci štěpu od žijícího dárce, a to i vinou narušené supresivní kapacitě LSEC.
https://www.jimmunol.org/content/203/5/1392

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203,Issue 5
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/5