Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Reproduction - The Journal of the Society for Reproduction and Fertility 2018 Reproduction December 2018

Reproduction

Reproduction December 2018

01.12.2018

Estrogenem regulovaná miRNA-27b je alterována bisfenolem A v lidských endometriálních stromálních buňkách

MikroRNA (miRs) jsou malé molekuly, které jsou však velmi důležité v regulaci transkripce a translace. V této studii autoři identifikovali hormonálně regulované miR v lidských endometriálních stromálních buňkách a zjišťovali vliv endokrinního disruptoru bisfenolu A na miRNA. Buňky byly kultivovány s 17β-estradiolem a bisfenolem A, to vedlo k narušení miR-27b, let-7c a miR-181b, snížení exprese vybraných miR. Decidualizace také snižuje expresi miR-27b. Jako cíle pro miR-27b byly určeny VEGFB a VEGFC. Identifikace cílových genů miR-27b naznačuje, že bisfenol A a E2 snižují miR27b, což vede k zvýšené aktivaci genů pro vaskularizaci a angiogenezi v endometrii během menstruačního cyklu a decidualizace.
https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/156/6/REP-18-0041.xml


Delece Eqtn u myší redukuje samčí fertilitu a adhezi spermie k vajíčku

Mnoho proteinů spermií je zapojeno do procesů jako adheze a fúze gamety, mechanismy však zatím nejsou známé. V této studii autoři vytvořili mutantní myši EQUATORIN-knockout (EQTN-KO, Eqtn − / −). Bylo zjištěno, že EQTN-KO myší samci mají sníženou fertilitu a adhezi spermií k vajíčku, zatímco samice nemají narušenou fertilitu. Eqtn − / − spermie mají normální morfologii a motilitu, ale oplodnění samic Eqtn − / − samci došlo k redukci fertility i počtu spermií pronikajících do zona pellucida oocytu. IZUMO1 spermie a oocytární CD9 byly nenarušeny. Akrozomální protein SPESP1 byl u Eqtn − / − spermií aberantní během akrozomové reakce. Narušení fertility bylo ještě výraznější u samců EQTN/SPESP1-double KO Eqtn a Spesp1 (Eqtn/Spesp1 − / −). Navíc, pokud došlo k oplození Eqtn − / − byla nižší hmotnost plodu.
EQUATORIN je tedy preferenčně integrovaný do vývoje spermatidového akrozomu během spermatogeneze ve varlatech a jeho nedostatek vede k narušení fertility a může mít vliv i na potomstvo.
https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/156/6/REP-18-0394.xml

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 156: Issue 6
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1741-7899
Odkaz na stránky: https://rep.bioscientifica.com/view/journals/rep/156/6/rep.156.issue-6.xml