Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2020 PNAS June 30, 2020

PNAS

PNAS June 30, 2020

01.07.2020

Zkracování telomer vytváří zánětlivé prostředí, které zvyšuje incidenci tumorů u dánia

Incidence rakoviny se zvyšuje, a to s věkem, během něhož dochází ke zkracování telomer. Mutace telomerázové reverzní transkriptázy (tert) v daniu vede k předčasnému zkracování telomer a přispívá ke zvýšení incidence karcinomů v mladším věku. Autoři hledali mechanismus, který za tímto jevem stojí. Zjistili, že zkracování telomer podporuje rozvoj rakoviny non-celulárním autonomním mechanismem. Pomocí chimér dania pruhovaného se prokázalo, že mutanti tert mají vyšší výskyt invazivního melanomu než wild type ryby. Tkáň v okolí melanomu i vzdálené orgány, např. střevo, u tert mutantů vykazují vyšší známky stárnutí a zánětu. Buňky s velmi krátkými telomerami vykazují vyšší expresi TNF alfa a senescenci v larvální tkáni, tj. vytvářejí zánětlivé prostředí. Zánět má pronádorový vliv a i v této studii bylo potvrzeno, že právě zánět je hnacím motorem vzniku rakoviny. Léčba melanomových transplantátů NSAID vedla ke snížení diseminace. Zkracování telomer vede ke genomové nestabilitě a chronickému zánětu, což zvyšuje incidenci tumorů.

https://www.pnas.org/content/117/26/15066



Metabolické reprogramování makrofágů je terapeutickým cílem u lupusové nefritidy

IgG protilátky způsobují zánět a orgánové poškození u autoimunitních nemocí, např. systémového lupusu. Autoři zjišťovali metabolický profil makrofágů izolovaných z tkání se zánětem u nemocí asociovaných s imunokomplexy, včetně SLE, revmatoidní artritidy. Také hodnotily IgG Fcγ receptorové přemostění. Bylo zjištěno, že lidské a myší makrofágy procházejí metabolickou změnou, je přítomen switch na glykolýzu po stimulaci IgG imunokomplexy. Metabolické reprogramování je spojené s tvorbou prozánětlivých mediátorů, včetně IL-1beta, a je závislé na mTOR a HIF1alfa. Inhibice glykolýzy nebo genetická deplece HIF1alfa zeslabuje aktivaci makrofágů IgG imunokomplexy in vitro. In vivo vedla inhibice glykolýzy k redukci makrofágů produkujících IL-1beta v ledvinách a redukovala také rekrutování neutrofilů v myším modelu protilátkami indukované nefritidě. Data tedy dokazují, že FcγR mediaované metabolické reprogramování makrofágů vede k protilátkami indukovanému zánětu a může se stát terapeutickým cílem.


https://www.pnas.org/content/117/26/15160

Bibliografické údaje:

Titul: ; vol. 117 no. 26
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/26