Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2020 PNAS May 26, 2020

PNAS

PNAS May 26, 2020

26.05.2020

Mikrobiotou produkovaný butyrát dynamicky reguluje střevní homeostázu přes regulaci s aktinem asociovaným proteinem synaptopodinem

Střevní mikrobiota je dynamický systém. Narušení slizniční bariéry, často přítomný u střevních zánětů, bývá spojené s dysbiózou, kdy dochází k poklesu druhů, které tvoří SCFA (short-chain fatty acid), jako butyrát. Butyrát podporuje správné bariérové funkce a hojená poranění. Autory zajímal přesný mechanismus, jakým butyrát přispívá k epitelové odpovědi. Autoři se zaměřili na SYNPO (synaptopodin), což je aktin vážící protein. SYNPO je lokalizovaný v intestinálních epitelových buňkách ve spojích tight junction společně s F-aktin stresovými vlákny. To je místo kritické pro bariérovou integritu a buněčnou motilitu. Butyrát, ale ne jiné SCFA, indukoval expresi SYNPO v epitelových buňkách a myších enteroidech pravděpodobně přes inhibici histonové deacetylázy. Deplece mikrobioty narušila expresi SYNPO i myším tlustém střevě, což bylo zvráceno podáním butyrátu. Synpo-deficitní myši byly více citlivé na rozvoj dextran sulfátem sodným indukovanou kolitidy. Butyrát je tedy důležitý pro udržení střevních bariérových funkcí, a to díky regulaci exprese SYNPO.

https://www.pnas.org/content/117/21/11648


β-Arrestin2 je kritická součást GPCR-eNOS signalosomu

eNOS (endothelial cell nitric oxide synthase) je enzym odpovědný pro syntézu NO endotelovými buňkami a je regulována komplexními postranslačními mechanismy. Sinusoidální portální hypertenze je způsobená poškozením sinusoidálních endoteliálních buněk (SEC), což vede ke snížení aktivity eNOS a produkce NO v játrech a je také spojená s defekty v eNOS protein-protein interakcích a posttranslačních modifikacích. Autoři identifikovaly nové molekuly interagující s eNOS, včetně GPCR – GIT1(G protein-coupled receptor – kinase interactor 1). Podařilo se zjistit, že GPCR má stimulační roli v eNOS signalizaci. To se děje přes β-arrestin 2 (β-Arr2), což je kanonický GPCR signalizační partner v SEC. Vytváří se tak GIT1/eNOS/NO signalizační modul. β-Arr2 stimuluje eNOS aktivitu a jeho exprese je snížená u jaterních poškození. U myší s deficitem β-Arr2 dochází po ligaci žlučovodu k výraznému snížení eNOS aktivity a dramatickému zvýšení portálního tlaku v porovnání se stejným podvazem u wild-type myší.
Zvýšená exprese β-Arr2 u poranění SEC zvyšuje formování eNOS komplexu a NO produkci. Formování komplexu je závislé na aktivaci Erk1/2 a Src kináz. Autorům se podařilo najít spojitost mezi β-Arr2 a GIT1/eNOS/NO signální cestou, která je spojená s patogenezí sinusoidální portální hypertenze.
https://www.pnas.org/content/117/21/11483

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 21
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/21