Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2020 PNAS March 10, 2020

PNAS

PNAS March 10, 2020

11.03.2020

Fibroblastový protein PI16 kontroluje neuropatickou bolest

Chronická bolest je velký klinický problém, jehož mechanismus vzniku není plně pochopen. V této studii byl popsán vliv proteinu PI16, který je produkovaný fibroblasty a který kontroluje neuropatickou bolest. Byl vytvořen model poškození nervu s neuropatickou bolestí. Poškození nervu zvyšuje hodnoty PI16 ve fibroblastech meningů dorzálních kořenových ganglií (DRG) a v epi- a perineuriu sedacího nervu. Autoři nedetekovali expresi PI16 v neuronech nebo gliích míchy, DRG a nervech. Myši s deficitem PI16 jsou chráněné před neuropatickou bolestí. V pokusech in vitro se prokázalo, že PI16 podporuje transendoteliální leukocytární migraci. In vivo Pi16-/- myši mají redukovanou permeabilitu endoteliální bariéry, je nižší leukocytární infiltrace a redukuje aktivaci endoteliálního bariérového regulátoru MLCK a redukuje fosforylaci svého substrátu v odpovědi na nervové poškození. Výsledky tedy dokládají, že PI16 podporuje neuropatickou bolest, která je posílená interakcí mezi fibroblasty a endoteliální bariérou, což vede k jejímu otevření, celulárnímu influxu a zvýšení bolesti. PI16 by se mohl stát terapeutickým cílem.
https://www.pnas.org/content/117/10/5463


Komunikace mezi neurony, mezenchymálními stromálními buňkami a Treg ovlivňuje regeneraci kosterní svaloviny u myší

Určitá populace Foxp3+CD4+ regulačních T lymfocytů (Treg) podporuje reparaci akutně i chronicky poškozených skeletálních svalů. Akumulace těchto buněk závisí na IL-33, který je produkován mezenchymálními stromálními buňkami (mSCs). Do této souhry se zapojují také nervové buňky. V této studii autoři odhalili překvapivou blízkost mezi I-33+mSCs, velkými nervovými vlákny a svazky a malými vlákny senzorických neuronů. Svalové mSCs transkribují množství genů kódujících neuropeptidy, neuropeptidové receptory a další s nervy spojenými proteiny. Autoři také definovali mSC suptypy, které exprimují jak IL-33, tak receptor CGRP (calcitonin-gene-related peptide). Modulace intenzity signálu přes CGRP posiluje či snižuje IL-33 produkci svalovými mSCs a následně dochází také ke kumulaci Treg. 1 injekce CGRP indukuje genetický program, který je charakteristický pro reakci mSCs při akutním poranění svalu. Tyto informace ukazují, že existuje neruálně-stromálně-imunitní komunikace během tkáňové reparace.
https://www.pnas.org/content/117/10/5402

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 10
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/10