Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2020 PNAS January 28, 2020

PNAS

PNAS January 28, 2020

29.01.2020

Oligodendrogliální konexin 47 reguluje neurozánět během autoimunitní demyelinizace v myším modelu roztroušené sklerózy

V placích roztroušené sklerózy dochází ke ztrátě spojů mezi oligodendrogliální konexinem 47 (Cx47) s astrogliálním Cx43. Autoři se zaměřili na roli Cx47 v experimentálním modelu autoimunitní encefalomyelitidy (EAE) indukovaném MOG35-55 (myelin oligodendrocyte glycoprotein peptide) u PLP/CreERT;Cx47fl/fl myší po 14 dnech od podání tamoxifenu. U Cx47 KO došlo k exacerbaci akutního chronického relapsu EAE s nárůstem demyelinizace v porovnání s Cx47fl/fl. Mícha byla více infiltrovaná CD3+ T lymfocyty, a to jak během akutní, tak chronické fáze. Jednalo se hlavně o CXCR3-CCR6+CD4+ a IL17+IFNγ-CD4+ Th 17 lymfocyty. U mikroglií Cx47 myší byla také vyšší aktivace mikroglií, které produkovaly vyšší množství chemokinů atrahujících Th17, včetně CCL2, CCL3... Navíc byla také vyšší exprese NOS2+ a MHC II. Byla zachycena také vyšší exprese A1-specifického astrogliálního genu, A1 astrocytární marker. Data dokládají, že ablace oligodendroglie-specifického Cx47 indukuje těžký zánět u autoimunitní demyelinizace.
https://www.pnas.org/content/117/4/2160

Metabolická dysregulace u Atp7b- Wilsonovy nemoci
Inaktivující mutace v transportéru mědi Atp7b vedou k rozvoji Wilsonovy nemoci. Myši s deficitem Atp7b rozvinou obdobu této nemoci. U těchto myší je také snížení aktivita různých nukleárních receptorů, které jsou nezbytné pro udržení metabolické homeostázy. Autoři sledovali, zda u Atp7b deficitních myší dochází k narušení progrese dietou indukované obezity, hepatosteatózy a inzulinové rezistence. U Atp7b deficitních myší se standardní krmnou dávkou nedošlo k výraznému nárůstu hmotnosti během studie, měly nižší objem tuků a vyšší toleranci glukózy než wild type myši. Atp7b deficitní myši na „západní“ dietě s nadbytkem tuku měly redukci hmotnosti, adipozity a hepatosteatózy v porovnání s wild type myšmi. Jakoukoli dietou krmené myši s deficitem Atp7b vykazovaly vyšší inzulinosenzitivitu než zdravé kontroly. Pokud však došlo k lačnění, byly myši s deficitem hypoglykemické po podání inzulinu, což bylo vinou narušené kontraregulační odpovědi, je redukována produkce glukózy v játrech. Autoři provedli analýzu exprese genů spojených s metabolismem a metabolomickou analýzu a zjistili, že u Atp7b deficitních myší je nárůst glykolytických intermediátů a složek citrátového cyklu. Byla také zachycena vyšší fosforylace AMP kinázy. Alterace hepatického metabolického profilu a signalizace nukleárních receptorů je spojená se zlepšením glukózové tolerance a inzulinosenzitivity, ale narušuje produkci glukózy během lačnění u myší s deficitem Atp7b.
https://www.pnas.org/content/117/4/2076

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 117 no. 4
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/117/4