Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2020 PNAS December 10, 2019

PNAS

PNAS December 10, 2019

10.12.2019

Zvýšení hodnot muscleblindu léčbou chlorochinem zmírňuje fenotyp myotonické dystrofie 1 in vitro a v in vivo modelech

Myotonická dystrofie typ 1 (DM1) je život ohrožující chronická devastující neuromuskulární nemoc způsobená expanzí CTG trinukleotidových opakování v 3´ UTR v DMPK genu. Mutantní RNA vytváří nerozpustné struktury schopné sekvestrovat RNA vážící proteiny z Muscleblind-like rodiny (MBNL), které jsou odpovědné za fenotypové projevy nemoci. V této studii autoři zjistili, že léčba antiautofagickou látko chlorochinem je schopná zvýšit MBNL1 a 2 u drosophilového a myšího modelu DM1 a u myoblastů pacientů. V modelech byla vyšší hodnota MBNL spojená se zlepšením stavu, došlo k obnovení lokomoce a prodloužení doby přežití u much. U myší se obnovila svalová síla a redukovala se míra myotonie. Studie tedy dokládá, že je možné zvýšit hodnoty funkčního MBNL pomocí chlorochinu a tím ovlivnit projevy DM1.
https://www.pnas.org/content/116/50/25203


Enterotoxiny mohou podpořit CAR T lymfocyty proti solidním nádorům

T lymfocyty s CART (chimeric antigen receptor) často selhávají při terapii solidních nádorů Zdá se, že jim chybí podpůrná aktivace a proliferace, když se setkávají s antigenem nádorových buněk ve vysoce imunosupresivním prostředí nádorů. V této studii autoři vytvořili interakci mezi CAR T lymfocyty a antigen prezentujícími buňkami (APC) v lymfatické tkáni mimo imunosupresivní prostředí nádorů. Předpokládali, že to může zvýšit odpověď CAR T lymfocytů proti nádorům. Zkombinovali transfér CAR T lymfocytů s bakteriálním stafylokokovým enterotoxinem B (SEB), který přirozeně propojuje TCR a MHCII na APC. CAR T lymfocytární proliferace a funkce byly výrazně zvýšené v přítomnosti SEB. Došlo k inhibici růstu nádorů u myší, pokud byly léčené CAR T + SEB. Byla potvrzena expanze CAR T lymfocytů v lymfoidní tkáni. Studie tedy dokládá, že je možné podpořit aktivitu a efektivitu CAR T lymfocytů v boji proti solidním nádorům.
https://www.pnas.org/content/116/50/25229

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 50
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/50