Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS December 11, 2018

PNAS

PNAS December 11, 2018

11.12.2018

Zralé oligodendrocyty mohou remyelinizovat axony

Endogenní remyelinizace v CNS může vést až k obnovení funkcí, ale např. u roztroušené sklerózy nedochází ke kompletní obnově myelinu.
Podpora remyelinizace je hlavním terapeutickým cílem k obnovení funkce a ochrany axonů před degenerací. Předpokládalo se, že remyelinizace závisí na aktivitě progenitorů oligodendrocytů, z nichž vznikají oligodendrocyty schopné remyelinizovat poškozené axony. Autoři vytvořili dva zvířecí modely. V prvním byla vyvolána extenzivní demyelinizace a remyelinizace v CNS. Pokud přežily oligodendrocyty, došlo k tvorbě nové myelinové pochvy. Použitím elektronové mikroskopie se prokázalo, že oligodendrocyty jsou spojené/v kontaktu se zralou a nově vznikající myelinovou pochvou. Z toho je možné vyvodit, že buňky, které stojí za ochranou zralého myelinu a podporují obnovu nového, jsou právě oligodendrocyty. Ve druhém modelu byli využiti nehumánní primáti s deficitem B12. Podařilo se prokázat, že přežití zralých oligodendrocytů je spojené s tvorbou nových myelinových pochev na demyelinizovaných axonech. I zralé oligodendrocyty se tedy zapojují do remyelinizace.
https://www.pnas.org/content/115/50/E11807


CD226 reguluje NK buněčnou protinádorovou odpověď skrze fosforylací mediovanou inaktivací transkripčního faktoru FOXO1

NK buňky rozpoznávají nádorové buňky díky receptorům, ke kterým patří také CD226. V provedené studii autoři dokázali, že regulace cytotoxicity NK buněk přes CD226 je posílena inaktivací FOXO1. Analýzou genové exprese NK buněk izolovaných ze syngenních nádorů rostoucích ve wild-type nebo CD226-deficitních myších se prokázalo, že u CD226 deficitních myší dochází k dysregulaci exprese FOXO-1 regulujících genů. In vitro testování cytotoxicity a stimulace vedlo ke zjištění, že CD226 je potřebný pro optimální zabíjení cílových buněk, v tomto případě těch nádorových, a to díky aktivaci jeho ligandem CD155. Tato vazba vede k fosforylaci FOXO1 (inaktivaci). CD226 deficit nebo zablokování CD226 narušuje cytotoxicitu a souběžně k narušuje inaktivaci FOXO1. Inhibitory fosforylace FOXO1 ruší CD226 zprostředkovanou signalizaci a efektorovou odpověď. Tyto výsledky popisují signální cestu, v níž CD226 reguluje odpověď NK buněk proti nádorovým buňkám.
https://www.pnas.org/content/115/50/E11731

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 50
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/115/50