Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JID - Journal of Investigative Dermatology 2018 Journal of Investigative Dermatology

Journal of Investigative Dermatology

Journal of Investigative Dermatology

01.10.2018

Eozinofily akcelerují patogenezi psoriázy podporou vzniku zánětlivého prostředí, které posiluje infiltraci neutrofily

https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(18)31744-5/fulltext

Eozinofily jsou prozánětlivé granulocyty, které jsou zapojeny do patogeneze různých zánětlivých reakcí. Zatím však nebyla popsána jejich role v průběhu psoriázy. V této studii autoři zkoumali zánětlivé znaky eozinofilní buněčné linie EoL-1 a vytvořili také myší model psoriázy. Díky tomu se jim podařilo prokázat, že eozinofily poskytují prozánětlivé signály, které akcelerují patogenezi psoriázy. EoL-1 buňky konstitučně exprimují TLR7, který mediuje akutní a rychle se rozvíjející psoriatický zánět. Aktivace TLR7 v EoL-1 pomocí agonisty R837 vede k sekreci prozánětlivých mediátory, které podporují migraci, aktivaci a přežití neutrofilů. Patogenní potenciál eozinofilů v průběhu psoriázy byl potvrzen také v modelu psoriatických myší s delecí dblGATA. U nich měla nemoc nižší aktivitu, což je možné spojit s deficitem eozinofilů. U wild type myší došlo po stimulaci vyvolávající látkou k zvýšení infiltrace pokožky eozinofily a vzrostou také počty neutrofilů, které převýší eozinofily v kůži, lymfatických uzlinách i slezině. Vzorky z kožních lézí z pacientů s prosiázou měly vyšší koncentraci eozinofilních cytotoxických granulí, což bylo spojené s infiltrací neutrofily. Dle výsledků je možné usuzovat, že eozinofily akcelerují psoriatický zánět podporou vzniku a udržení prozánětlivého prostředí, které vede hlavně k aktivaci neutrofilů.


https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(18)31857-8/fulltext

MiR-31 mediuje zánětlivou signalizaci a podporuje reepitelizaci během hojení kožního poranění

Hojení ran je esenciální pro obnovu kožní integrity po poranění. Je složené z hemostázy, zánětu, reepitelizace a remodelační fáze. Úspěšná reepitelizace závisí na proliferaci a migraci epidermálních keratinocytů, vyžaduje redukci v tkáňovém zánětu. Je tedy nutné podrobně zmapovat molekulární mechanismy, které stojí za přechodem od zánětu k reepitelizaci. In vivo zapojení specifických mikroRNA v hojení ran není plně pochopené. Autoři sledovali expresi miR-31, která je silně indukovaná v keratinocytech na okrajích poranění a přímo reguluje aktivitu NF-kapaB a další signální cesty zapojené do zánětlivé fáze hojení. Pro další pokusy byl využit myší model s miR-31 loss-of-function mutací, aby se ověřilo, jak miR-31 ovlivňuje proliferaci a migraci. MiR-31 aktivuje Ras/MAPK signalizaci přímým zacílením na Rasa1, Spred1, Spred2 a Spry4, což jsou negativní regulátory Ras/MAPK signální cesty. KO těchto cílů pomocí miR-31 minimálně částečně zachraňuje oddálenou reepitalizaci rány v pokusech in vitro na keratinocytech s deficitem miR-31. Získané výsledky dokládají, že miR-31 je důležitým buněčně-autonomním mediátorem během přechodu od zánětu k reepitalizaci během hojení ran.


Bibliografické údaje:

Titul: Volume 138, Issue 10, p2087-2292, e59-e70
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 0022-202X
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(18)X0010-4