Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JID - Journal of Investigative Dermatology 2023 JID

JID

JID

01.03.2023

Snížení GDF15 podporuje zánětlivou signalizaci a infiltraci neutrofily v modelu psoriázy

Psoriáza je charakterizovaná hyperproliferací keratinocytů a infiltrací kůže zánětlivými buňkami. GDF15 je růstový faktor, který je dle studií zapojen do kachexie, kontroly metabolismu a invaze nádorů. Jeho imunomodulační účinky zatím nebyly popsány. Autoři zjistili, že v dermis osob s psoriázou a v myším modelu psoriázy je snížená exprese GDF15. Jeho expresi v keratinocytech snižuje TNFα přes inhibici transkripčního faktoru GATA2. Deficit GDF15 podporuje vznik psoriatických lézí a je spojený s těžším průběhem nemoci. GDF15 omezuje produkci mnoha chemokinů a cytokinů keratinocyty, neboť inhibuje aktivaci TAK1/NF-κB a také přímo inhibuje adhezi a migraci neutrofilů, a to omezením aktivace malé GTPázy Rap1. Význam GD15 byl potvrzen v myším modelu, kdy podávání rekombinantního GDF15 snížilo epidermální hyperplazii, infiltraci neutrofilů a markery psoriázy.

https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(22)01885-1/fulltext

Topická aplikace agonistů receptoru pro adenosin předchází reakcím kontaktní hypersenzitivity u myší ovlivněním kožních dendritických buněk

Adenosin (Ado) produkovaný kůží a kožními migrujícími dendritickými buňkami CD73+ je zapojen do nastavení tolerance k haptenům. Autoři zjišťovali, jak agonisté receptoru pro Ado ovlivní reakci u kontaktní hypersenzitivity. Agonisté byly aplikovány epikutánně před senzitizací a dalším vystavením spouštěči reakce. Agonisté redukovaly otok ucha, které bylo vystaveno spouštěči. Reakce byla podobná jako v kontrolní skupině, které bylo podáno placebo. V kůži byl nižší počet aktivovaných T lymfocytů a v uzlinách vyšší počet T lymfocytů exprimujících markery anergie, např. LAG-3, CD137, PD-1, CD272 a TIM-3. Byla také redukována produkce prozánětlivých cytokinů a chemokinů a infiltrace ucha neutrofily. V uzlinách se po senzitizaci snížil počet kožních migrujících dendritických buněk, které navíc produkovaly méně IL-12 a exprimovaly méně CD86. Při kokultivaci kožních migrujících dendritických buněk myší léčených agonisty AdoR s T lymfocyty došlo ke snížení proliferace T lymfocytů a snížení sekrece prozánětlivých cytokinů v porovnání s kontrolou. Topická aplikace agonistů AdoR funguje jako prevence senzitizace T lymfocytů vůči haptenům redukcí migrace a aktivace kožních migrujících dendritických buněk.

https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(22)01908-X/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: VOLUME 143, ISSUE 3
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1523-1747
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(23)X0002-5