Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JID - Journal of Investigative Dermatology 2019 JID November 2019

JID

JID November 2019

01.11.2019

Akumulace progerinu ovlivňuje symetrii buněčného dělení a je spojená s narušenou Wnt signalizací a mislokalizací proteinů nukleárních obalů

Hutchinson-Gilfordův progerický syndrom (HGPS) je výsledkem defektní formy proteinu laminu A, který se také nazývá progerin. Progerin je známý tím, že narušuje vlastnosti nukleární membrány. Přesné mechanismy odpovědné za patofyziologii HGPS zatím nebyly zcela jasné. Předešlé studie prokázaly, že exprese progerinu v myších bazálních epidermálních buňkách vede k narušené stratifikaci a zastavení vývoje kůže. Stratifikace a diferenciace epidermis je regulována asymetrickým dělením kmenových buněk. V této studii autoři prokázali, že progerin narušuje schopnost kmenových buněk udržet tkáňovou homeostázu a příčinou toho stavu je narušení jejich buněčného dělení. Kvantifikování bazálních kožních buněk prokázalo zvýšení symetrického buněčného dělení, které korelovalo s akumulací progerinu u HGPS myší. Hledání mechanismů, které za tímto jevem stojí, odhalilo zapojení Wnt/beta-kateninové signalizace. Další analýzy pak nalezly alteraci v nukleární translokaci beta-kateninu, což je spojené s bílkovinami vnitřní a vnější jaderné membrány, tj. s emerinem a nesperinem-2. Výsledky tedy naznačují, že existuje přímé zapojení progerinu do transmise Wnt signalizace a normálním dělení kmenových buněk. To může být využito při vývoji léčebných strategií HGPS.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(19)31566-0/fulltext


Snížené železo v diabetických ranách: role na oxidačním stresu závislé STEAP3 v tvorbě depozit matrix a remodelaci

Železo je nezbytné pro udržení tělesných funkcí, dobře zdokumentovaná je jeho role v erytropoeze, hemostáze a zánětu. Zatím však nebylo popsáno zapojení železa do procesů hojení ran. V této studii autoři sledovali koncentrace železa během doby hojení a identifikovali jeho akumulaci v ráně v pozdních stadiích hojení. U diabetických myší měly rány výrazně snížené hodnoty železa a oddálila se také tvorba depozit extracelulární matrix a došlo k dysregulaci exprese genů spojených se železem. V in vitro studiích se prokázala důležitost železa, které podporuje jak tvorbu depozit, tak remodelaci extracelulárních proteinů. Funkční studie odhalily, že na oxidačních stresu závislá zvýšená aktivita STEAP3 (železo konvertující metaloreduktáza) je klíčovým regulátorem produkce extracelulární matrix. Železo tedy facilituje remodelační stadium hojení rány. Zacílení na železo může být léčebnou strategií pro hojení chronických ran.
https://www.jidonline.org/article/S0022-202X(19)31633-1/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 139, Issue 11, p2249-2396, e121-e142
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1523-1747
Odkaz na stránky: https://www.jidonline.org/issue/S0022-202X(18)X0024-4