Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2022 JEM

JEM

JEM

05.01.2023

Trombocytární TLT-1 podporuje progresi nádorů inhibicí CD8+ T lymfocytů

Nádory dokážou suprimovat aktivitu imunitního systému. Vědci se snaží odhalit mechanismy, aby se dalo tomuto nežádoucímu efektu předejít či jej zastavit. Autoři se v této studii zaměřili na roli trombocytů v progresi nádorových onemocnění. Trombocyty pacientů s nemalobuněčným karcinomem plic (NSCLC) mají jiný aktivační fenotyp než trombocyty zdravých lidí. TLT-1 (TREM-like transcript 1) je trombocytární protein, který je v případě NSCLC zvýšeně produkován. TLT-1 se váže na T lymfocyty a vede k supresi cytotoxických CD8+ T lymfocytů, což umožní růst nádorů. Autorům se podařilo odhalit přímou interakci mezi TLT-1 a CD3ε na T lymfocytech, což naznačuje, že na supresi se podílí ovlivnění signálních drah transkripčního faktoru NF-κB. Podávání anti-TLT-1 protilátek ochránilo T lymfocyty před supresí indukovanou trombocyty v pokusech ex vivo i in vivo. V klinické praxi může zvýšená koncentrace TLT-1 korelovat se špatnou prognózou pacientů s NSCLC.
https://rupress.org/jem/article/220/1/e20212218/213620/Platelet-derived-TLT-1-promotes-tumor-progression

Dlouhodobá aktivace TREM2 exacerbuje šíření tau proteinu asociované s amyloidem beta

Různé varianty TREM2 (triggering receptor expressed on myeloid cells 2) jsou spojené s rizikem pozdního nástupu Alzheimerovy nemoci. Ztráta nebo snížení TREM2 funkce narušuje odpověď mikroglií na beta amyloidové plaky. To vede k rozšiřování plaků, které se stávají difúzní, a zvyšuje se dystrofie neuritů v okolí plaků a ukládání tau proteinů. Mikroglie a TREM2 tedy hrají důležitou roli jak v patologiích beta amyloidu, tak tau proteinu. Jelikož je snížení TREM2 spojené se zvýšeným ukládáním tau proteinů, které je indukované beta amyloidem, autoři předpokládali, že zvýšení signalizace TREM2 může omezit šíření tau proteinů indukované amyloidem. Vytvořily myší model amyloidózy, kdy je tau protein aplikován do mozku za účelem indukování beta-amyloid dependentního šíření výsevu tau proteinu. Ukázalo se, že dlouhodobá aplikace aktivační protilátky TREM2 zvyšuje aktivaci mikroglií v okolí beta amyloidových plaků, ale překvapivě také zvyšuje výsev tau proteinu v okolí plaků a neuritickou dystrofii. Studie ukazuje, že trvalá aktivace mikroglií přes TREM2 nevede k odstranění amyloidu a může zhoršovat beta amyloidem indukovanou tau patologii.
https://rupress.org/jem/article-abstract/220/1/e20220654/213537/Chronic-TREM2-activation-exacerbates-A-associated?redirectedFrom=fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: https://rupress.org/jem#:~:text=Volume%20220%2C,Issue%201
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 0022-1007
Odkaz na stránky: Volume 220, Issue 1