Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2022 JEM

JEM

JEM

12.07.2022

CD4 Th2 lymfocyty suprimují karcinom prsu tím, že indukují terminální diferenciaci
Výzkum týkající se protinádorové imunity se z velké části zaměřuje na roli cytotoxických buněk. V této studii se autoři zaměřili na CD4+ Th2 lymfocyty. Podařilo se prokázat, že přímo blokují spontánní karcinogenezi v případě karcinomu prsu, a to díky tomu, že indukují terminální diferenciaci nádorových buněk. Th2 lymfocytární imunita je stimulovaná thymickým stromálním lymfopoietinem a vyvolává epigenetické reprogramování v nádorových buňkách, které je spojené s aktivací diferenciace mamárních žláz a potlačením epitel-mezenchymální tranzice. Th2 polarizace je také potřebná k vytvoření antigen specifické imunity, která přetrvává i při absenci CD8+ T a B lymfocytů. Th2 lymfocyty přímo blokují karcinogenezi díky sekreci IL-3, IL-5 a GM-CSF, které se vážou na receptory exprimované nádorovými buňkami. Důležité zjištění studie je také to, že Th2 lymfocyty se podílely na trvalé přeměně high-grade karcinomu prsu na low-grade, tj. méně agresivní struktury fibrocystické povahy.
https://rupress.org/jem/article/219/7/e20201963/213261/CD4-T-helper-2-cells-suppress-breast-cancer-by


Vitamin B12 koordinuje funkce ileálních epiteliálních buněk a mikrobioty u myší při odolávání salmonelové infekci

Nedostatek vitamínu B12 je spojený s řadou patologických stavů. Mechanismus, který za tímto jevem stojí, zatím nebyl popsán. Autoři využili multiomnický přístup a zjistili, že na snížený příjem vitamínu B12 reagují ileální epitelové buňky (iEC) a střevní mikrobiom. Deficit vitamínu B12 narušuje transkripční a metabolické programování iEC a redukuje mitochondriální respiraci v epitelu a přesun karnitinu během střevní infekce vyvolané Salmonella typhimurium (STm). Změny jsou patrné také ve střevní mikrobiotě, dochází ke změnám produkce metabolitů, které aktivují mitochondriální β-oxidaci v iECs, a ke změnám v tvorbě mastných kyselin s krátkým řetězcem (SCFA). Deplece mikrobů produkujících SCFA streptomycinem snížila ochranu proti infekci STm závislou na vitamínu B12. Kromě toho zhoršená mitochondriální funkce v iECs korelovala se sníženou schopností buněk využívat kyslík, což vedlo u myší s deficitem vitamínu B12 k nekontrolované expanzi STm závislé na kyslíku. Výsledky tedy ukazují, že vitamín B12 koordinuje mitochondriální homeostázu v ileálních epitelových buňkách a ve střevním mikrobiomu, což je spojené s okysličením epitelu a kontrolou nad aerobní infekcí STm.

https://rupress.org/jem/article-abstract/219/7/e20220057/213271/Vitamin-B12-coordinates-ileal-epithelial-cell-and?redirectedFrom=fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 219, Issue 7
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: https://rupress.org/jem/issue/219/7