Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2021 JEM

JEM

JEM

09.12.2021

Patogenní Th2 lymfocytární populace exprimující ACC1 facilituje zánět v plicích a kůži u myší

T lymfocyty mají různé efektorové funkce a mohou být důležitými hráči v zánětlivých onemocněních. V předešlé studii autoři identifikovali patogenní subset Th2 lymfocytů, které produkují IL-5 a jsou zapojeny hlavně do patologie alergického zánětu. Signální cesty, které kontrolují funkce těchto patologických Th2 lymfocytů, zatím nebyly popsány. Autoři popisují, že patogenní T lymfocyty v kůži a plicích exprimují ve vysoké míře acetyl-CoA-karboxylázu 1 (ACC1). Genetická delece těchto CD4+ T lymfocytů snižuje eozinofilní a bazofilní zánět v plicích a kůži, neboť se snižuje také produkce IL-5 a IL-3. ACC1 dependentní biosyntéza mastných kyselin indukuje produkci patogenních cytokinů v CD4+ T lymfocytech prostřednictvím metabolického přeprogramování a dostupnosti acetyl-CoA pro epigenetickou regulaci. Autorům se tedy podařilo odhalit a popsat další fenotyp patogenní T lymfocytární populace v plicích a kůži, který podporuje zánět typu 2. Funkce patogenní T lymfocytární populace jsou kontrolovány expresí ACC1 a podporují zánět typu 2.
https://rupress.org/jem/article-abstract/218/12/e20210639/212874/ACC1-expressing-pathogenic-T-helper-2-cell?redirectedFrom=fulltext


Zvýšená produkce IL-2 v raném životním období limituje vývoj Tfh lymfocytů a ochrannou protivirovou imunitu

Folikulární T lymfocyty (Tfh) jsou důležité pro protilátkovou odpověď a dlouhodobou imunitu. Protilátková odpověď je v raném období života snížená a v tomto období je také limitovaná dlouhodobá protektivní imunita, což může vést k prolongovaným a rekurujícím infektům. Na myším modelu, využívajícím respirační syncytiální virus (RSV), autoři ukázali, že Tfh a produkce vysokoafinních protilátek, jejichž tvorbu Tfh regulují, jsou nezbytné pro ochranu před RSV reinfekcí. U myší s deficitem Thf, u nichž došlo k sekundární RSV infekci, byla infekce výrazně exacerbovaná a clearance viru oddálená, prohloubila se ztráta hmotnosti a došlo k nárůstu imunopatologických jevů. Tvorba Tfh v raném životním období je kompromitovaná zvýšenou hladinou IL-2 a STAT5 signalizací v diferencujících naivních T lymfocytech. Neutralizací IL-2 během RSV infekce v raném životě se zvyšuje Tfh dependentní, protilátkami mediovaná imunita, která je schopná limitovat závažnost infekce po reinfekci. Výsledky potvrzují důležitost Tfh ochrany před rekurencí RSV infekce.

https://rupress.org/jem/article/218/12/e20201555/212711/Enhanced-IL-2-in-early-life-limits-the-development

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 218, Issue 12
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: https://rupress.org/jem/issue/218/12