Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2020 JEM 2 November 2020

JEM

JEM 2 November 2020

10.11.2020

Makrofágy derivované z monocytů podporují růst kostních metastáz u pacientů s karcinomem prsu

Kostní metastázy jsou hlavní příčinou úmrtí u lidí postižených karcinomem prsu. Neexistuje efektivní léčba, zatím ani nejsou dostatečně prozkoumány mechanismy, které za růstem kostních metastáz u pacientů s karcinomem prsu stojí. Klíčovou složkou nádorového mikroprostředí jsou makrofágy, které podporují progresi a metastázování. Autoři se tedy zaměřili právě na ně. Zjistili, že v myším modelu kostních metastáz rakoviny prsu, stejně jako u lidí, dochází ke zvýšení počtu makrofágů. Jejich ablací je možné inhibovat růst kostních metastáz. Tyto makrofágy pocházejí z prozánětlivé monocytární linie Ly6C+CCR2+. Ablace chemokinového receptoru CCR2 výrazně inhibuje růst kostních metastáz a prodlužuje přežití. Imunofenotypizací se podařilo identifikovat s kostními metastázami asociované makrofágy, které také zvýšeně exprimují CD204 a IL-4R. Podobně jako ablace CCR2 na prekurzorech makrofágů vede ablace IL-4R ke stejnému efektu. IL-4R deficitní monocyty selhávají v podpoře růstu kostních metastáz.
Autorům studie se tedy podařilo popsat makrofágy derivované z monocytů, které podporují růst kostních metastáz u rakoviny prsu. Inhibice IL-4R může být vhodným terapeutickým směrem u pacientů s karcinomem prsu a kostními metastázami.
https://rupress.org/jem/article/217/11/e20191820/152013/Monocyte-derived-macrophages-promote-breast-cancer


Beta-katenin indukuje transkripční expresi PD-L1 a podporuje růst nádorů

U mnoha typů rakovin se setkáváme se zvýšenou expresí PD-L1 (programmed death-ligand 1, CD274), která vede k utlumení imunitní reakce a úniku nádorových buněk před imunitním systémem. V této studii autoři prokázali, že Wnt ligand a aktivovaný receptor epidermálního růstového faktoru (EGFR) indukují vazbu komplexu beta-katenin/TCF/LEF na promotor genu CD274, čímž dochází k indukci exprese PD-L1. V celém procesu hraje významnou roli aktivace serin/threonin proteinové kinázy AKT. Deplece beta-kateninu, inhibice AKT nebo redukce exprese PTEN (regulátor buněčného dělení) snižuje expresi PD-L1 nádorovými buňkami. To vede ke zvýšené aktivaci imunity a infiltraci nádoru CD8+ T lymfocyty, což vede k redukci růstu nádoru a prodloužení přežití myší. Kombinovaná léčba klinicky dostupným inhibitorem AKT a protilátkami anti-PD-L1 také omezuje růst nádoru. Navíc se podařilo zjistit, že míra AKT mediované fosforylace beta-kateninu S552 a nukleárního beta-kateninu koreluje s expresí PD-L1 a inverzně koreluje s infiltrací nádoru CD8+ T lymfocyty v lidském glioblastomu. Beta-katenin by se tedy mohl stát terapeutickým cílem u řady typů nádorů.
https://rupress.org/jem/article/217/11/e20191115/152055/Catenin-induces-transcriptional-expression-of-PD

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 217, Issue 11
Vydavatel: Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: https://rupress.org/jem/issue/217/11