Medindex pro lékaře Časopisy: anotace JEM - The Journal of Experimental Medicine 2018 JEM August 2018

JEM

JEM August 2018

07.08.2018

http://jem.rupress.org/content/215/8/2019

IgA regulují složení a metabolické funkce střevní mikrobioty podporou symbiózy mezi bakteriemi

IgA podporují zdraví sliznice, včetně té střevní a také regulují složení a funkce střevní mikrobioty. Ale molekulární mechanismus, kterým nastavuje IgA homeostázu ve střevě, zatím nebyl popsán. Autoři ke svým pokusům využili silně glykosylované monoklonální IgA (klony 7-6IgA), které in vitro rozpoznávaly ovalbuminem pokryté Bacteroides thetaiotaomicron, tj. bakterii, která je ve střevě hojně zastoupená. 7-6IgA bakterie dokonale pokryly.
Při pokusech in vivo dokázala vazba IgA alterovat uklizování polysacharidů bakteriemi. V přítomnosti 7-6IgA došlo ke změně exprese genů, včetně PUL (polysaccharide utilization loci). Autoři se zaměřili právě jen na PUL, jelikož ke změně jejich exprese docházelo právě jen v přítomnosti IgA. Došlo např. ke zvýšení exprese BT2268 a BT2269. BT2268 je homolog pro SusC, což je TonB-dependentní transportér pro utilizační systém škrobů. Dále došlo k ovlivnění MAFF (mucus-associated functional factor), který je predominantně exprimován na rezidentních slizničních bakteriích a exprese závisí na okolním prostředí, tj. na dalších bakteriích a komplexnosti mikrobioty. Exprese MAFF posiluje symbiózu mezi Bacteroides a Firmicutes. Tím také zlepšuje odolnost proti chemickými látkami indukované kolitidě.


http://jem.rupress.org/content/215/8/2055

Eozinofily suprimují Th1 odpověď a omezují bakteriemi indukovaný gastrointestinální zánět

Eozinofily jsou hlavně známé jako účastníci alergického zánětu. To však není jejich jediná role. Mohou také regulovat steady-state v trávicím traktu během infekce H. pylori a Citrobacter rodentium. Autoři zjistili, že eozinofily jsou rekrutovány do místa infekce a dostávají se do kontaktu s bakteriemi. Aktivují typický transkripční program. Genetická nebo anti-IL5 mediovaná deplece eozinofilů vede ke zlepšení kontroly nad infekcí, zvyšuje se intenzita zánětlivé odpovědi závislá na Th1 profilu. Eosinofily kontrolují Th1 odpověď přes IFN gama dependentní zvýšení exprese PD-L1na svých membránách. Navíc ztráta IFN gama receptoru na eozinofilech má stejný účinek jako jejich deplece, tj. zvýšení zánětu. Eozinofily samotné mají také baktericidní vlastnosti, které jsou založené na degranulaci a také vytvoření extracelulárních pastí. Výsledky tak dokazují, že eozinofily nejsou jen „alergické“ buňky, ale podílejí se také na omezení zánětu ve střevě a na odstraňování bakterií.

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 215, No. 8
Vydavatel: The Rockefeller University Press
ISBN: 1540-9538
Odkaz na stránky: http://jem.rupress.org/content/215/8