Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Allergy and Clinical Immunology 2022 JACI

JACI

JACI

10.05.2022

Kanabinoidní receptor 2 podporuje expanzi vrozených lymfoidních buněk 2 a zvyšuje hyperreaktivitu dýchacích cest

Kanabinoidy modulují aktivaci imunitních buněk, a tak i procesy, které probíhají v plicní tkáni. Vrozené lymfoidní buňky 2 (ILC2) jsou jedny z hlavních buněk zapojených do astmatu. Ve studii autoři zjišťovali, jak kanabinoidy modulují aktivaci ILC2. Zjistilo se, že kanabinoidní receptory CB2 jsou důležité pro aktivaci ILC2 a jejich zapojení do patogeneze astmatu u myší i lidí. Naivní i aktivované myší plicní ILC2 exprimují CB2. Stimulace tohoto receptoru indukuje proliferaci a zvyšuje funkce ILC2.
V myším modelu astmatu, v němž byly ILC2 s deplecí CB2, došlo ke snížení zánětu v plicích, stejně jako při použití antagonistů CB2. CB2 agonisté exacerbovaly ILC2 způsobenou hyperreaktivitu v dýchacích cestách a zánět v plicích. Transkriptomickou a proteinovou analýzou bylo odhaleno, že CB2 signalizace indukuje fosforylaci CREB (cyclic adenosine monophosphate–response element binding protein) v ILC2. Lidské ILC2 exprimují CB2 a mohly by se stát cílem léčby astmatu.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)01556-6/fulltext

Zvýšení počtu aktivovaných neutrofilů u chronické rhinosinusitidy s nasálními polypy

Chronická rhinosinusitida (CR) s nosními polypy (NP) je spojená se zánětem typu 2 (T2), který je spojen s eozinofilií. Role neutrofilů v patogenezi CRNP zatím nebyla dobře popsána. Autoři získali sinonasální tkáň a laváž z nosu pacientů s CR. V tkáni NP byla selektivně zvýšená neutrofilní elastáza, zatímco eozinofilní kationtový protein byl zvýšen jak ve tkáních NP, tak v uncinátních tkáních pacientů s CRNP. U pacientů s CRNP byl v porovnání s kontrolními pacienty zvýšen neutrofilní marker myeloperoxidáza. Vyšší hodnoty neutrofilních markerů byly u pacientů s CRNP s recidivami. Průtoková cytometrická analýza potvrdila, že počty neutrofilů byly v NP ve srovnání s kontrolními tkáněmi významně zvýšené. Sekvenováním RNA se odhalilo, že u neutrofilů z NP v porovnání s těmi z periferní krve byla více než 3x zvýšená aktivita 344 genů. Analýza genové ontologie naznačila, že aktivované geny v neutrofilech NP byly významně spojeny s aktivací neutrofilů. Výsledky naznačují, že ve tkáních nosních polypů postižených zánětem T2 jsou nahromaděné neutrofily, které jsou vysoce aktivované a přispívají zde k zánětu.
https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(21)02681-6/fulltext

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 149, Issue 5
Vydavatel: Elsevier Inc.
Odkaz na stránky: https://www.jacionline.org/issue/S0091-6749(21)X0016-4