Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cell - Immunity 2022 Cell Immunity

Cell Immunity

Cell Immunity

13.10.2022

ABCC1 transportér exportuje imunomodulační cGAMP

cGAS (DNA sensor cyclic GMP-AMP synthase) hraje důležitou roli v protivirové a protinádorové imunitě. cGAS vytváří cGAMP (GMP-AMP; cyklický guanosinmonofosfát-adenosinmonofosfát), který aktivuje protivirovou odpověď skrz adaptorový protein STING (stimulator of interferon genes). cGAMP nemůže pasivně procházet buněčnými membránami, ale nedávné studie prokázaly existenci extracelulárního cGAMP, který funguje jako "imunotransmiter" a který může být importován do buněk. Mechanismus, jakým cGAMP opouští buňky, však zůstává neznámý. Autoři identifikovali ABCC1 (ATP binding cassette subfamily C member 1) jako přímý, na ATP závislý exportér cGAMP v myších a lidských buňkách. Nadměrná exprese ABCC1 zvýšila export cGAMP a omezila signalizaci STING a ztráta ABCC1 snížila export cGAMP a posílila signalizaci STING. Nedostatek ABCC1 zhoršil v myším modelu Trex1-/- Aicardi-Goutièresova syndromu autoimunitní zánět závislý na cGAS. Export cGAMP zprostředkovaný ABCC1 je tedy klíčovým regulačním mechanismem, který omezuje vnitřní aktivaci STING v buňkách a zmírňuje autoimunitní onemocnění závislé na STING.

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(22)00399-5

Protilátky z primární humorální odpovědi modulují rekrutování naivních B lymfocytů během sekundární odpovědi

Vakcinací vznikají vysokoafinitní protilátky rekrutováním antigenně specifických B lymfocytů do germinálních center (GC). Mechanismus, jimž je rekrutování řízené během sekundární odpovědi, zatím nebyl popsán. Autoři vytvořili preklinickou studii se SARS-CoV a HIV myším modelem. Protilátky vytvořené během primární humorální odpovědi ovlivnily rekrutování naivních B lymfocytů do GC během sekundární expozice.
Protilátky z primárních reakcí mohly buď zvýšit, nebo naopak omezit účast naivních B buněk na GC: široce vázané, nízkoafinitní a nízko titrované protilátky zvýšily rekrutování, zatímco vysoké titry vysokoafinitních, monoepitopově specifických protilátek oslabily rekrutování naivních B lymfocytů. Směřování a intenzita odpovědi naivních B lymfocytů tedy závisely na koncentraci, afinitě a epitopové specifitě protilátek. Cirkulující protilátky tedy mohou být důležitými determinanty imunogenity antigenu. Budoucí vakcíny možná budou muset překonat nebo by případně mohly využít účinky cirkulujících primárních protilátek na sekundární rekrutování B lymfocytů.

https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(22)00355-7

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 55, Issue 10
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1097-4180
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(21)X0011-8