Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cell - Immunity 2018 Cell - Immunity October 16, 2018

Cell - Immunity

Cell - Immunity October 16, 2018

17.10.2018

B lymfocyty jsou dominantní antigen prezentující buňky, které aktivují naivní CD4 T lymfocyty po imunizaci nanočásticemi s antigenem z viru

B lymfocyty mohou prezentovat antigen CD4 T lymfocytům. Doposud se za hlavní aktivátory naivních CD4 T lymfocytů považovaly dendritické buňky. Nanočástice nesoucí virus-like partikule (VLP) jsou slibnými kandidáty pro využití v klinické medicíně, jako součást vakcíny a dopravování léku na místo určení. Při využití Qbeta z RNA fágů VLP autoři zjistili, že antigen specifické B lymfocyty byly dominantními buňkami, které se podílely na aktivaci CD4 T lymfocytů. B lymfocyty byly schopné indukovat vývoj Thf (folikulárních) i v nepřítomnosti dendritických buněk. Qbeta specifické B lymfocyty podporují proliferaci CD4 T lymfocytů skrze přímou interakci a také díky signalizaci zprostředkovanou Toll like receptory, což vede i ke zvýšení produkce cytokinů. Antigen specifické B lymfocyty jsou také zapojeny do iniciace odpovědi CD4 T lymfocytů při imunizaci inaktivovaným chřipkovým virem. Tyto výsledky ukazují, že by bylo možné využít nanočástice coby vakcínu.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(18)30353-4



Dospělé rezidentní tkáňové mastocyty pocházejí z pozdních erytro-myeloidních buněk

Rezidentní tkáňové mastocyty jsou spojené jak se zánětlivou reakci, tak s fyziologickými procesy. Ontogeneze dospělých mastocytů není zcela jasná. Autoři zjišťovali přesný původ mastocytů. Podařilo se jim zjistit, že časné erytro-myeloidní progenitory (EMP), pozdní EMP a definitivní hematopoetické kmenové buňky (HSC) dávají vzniknout mastocytům. Je však rozdíl v jejich rozmístění. Z časných EMP derivované mastocyty (období pozdní embryogeneze) jsou v dospělosti nahrazeny mastocyty z pozdních EMP v pojivové tkáni, ale ne v tukové tkáně a pleurální dutiny. Mastocyty z časných EMP zůstávají v tukové tkáni a pleurální dutině, mastocyty z pozdních EMP jsou v pojivové tkáni a mastocyty z HSC dominují ve sliznicích. Embryonální původ tedy vytváří heterogenitu dospělých mastocytů, což je spojeno s rozdílnými funkcemi v imunitě a vývojem.
https://www.cell.com/immunity/fulltext/S1074-7613(18)30438-2

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 49, Issue 4
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1074-7613
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/immunity/issue?pii=S1074-7613(17)X0011-3