Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS October 02, 2018

PNAS

PNAS October 02, 2018

03.10.2018

http://www.pnas.org/content/115/40/E9459

Leak K+ kanály regulují délku spánku

Primární snahou výzkumu spánku je pochopit jeho molekulární podstatu. Ačkoli jsou některé sekretované substance, které se podílejí a na spánku a probouzení již známé, detailní molekulární mechanismus stojící za regulací trvání spánku zatím nebyl odhalen. Autoři vytvořili jednoduchý počítačový model kortikálního neuronu s 5 kanály a pumpou, což kopíruje kortikální elektrofyziologickou charakteristiku slow-wave spánku, což je hluboký spánek non-REM, a probouzení. Analýzou dat bylo odhaleno, že důležitou roli hrají „únikové“ leak K+. Generují elektrofyziologický stav, jaký je u SWS, což vedlo k hypotéze, že leak K+ kanály hrají roli také v regulaci trvání spánku. K testování hypotézy byly vytvořeny KO myši, u nichž se potvrdilo, že narušení leak K+ kanálů zkracuje dobu spánku. Na základě těchto výsledků je možné se domnívat, že leak K+ kanály regulují dobu trvání spánku u savců.


http://www.pnas.org/content/115/40/E9362

IL-33/ST2 a jeho role v patogenezi kolitidy

Defektní nebo oddálené hojení ran je jedním z mechanismů, který stojí za chronickými zánětlivými nemocemi, včetně nespecifických střevních zánětů. Resoluce zánětu je velmi důležitá u orgánů pokrytých sliznicí, jako je střevo, kde je obnovení epiteliální bariérové funkce důležité pro navození homeostázy. Ačkoli je IL-33 a jeho receptor ST3/ILRL1 znám spíše jako prozánětlivý a spojený s rozvojem IBD, existují studie, které využily zvířecí model kolitidy, jež dokládají, že IL-33 má dvojí roli, tedy patogenní i protektivní. V této studii se autoři zaměřili na funkční roli IL-33/ST2 během prodloužené 2týdenní regenerace střevního epitelu u myší s dextran sodium sulfátem navozenou kolitidou. Podařilo se prokázat, že během akutní, resolvující kolitidy působí endogenní IL-33 protektivně a jeho nedostatek, popř. omezená exprese ST2, vede k narušení celkového regeneračního procesu. Exogenní podání IL-33 během etapy hojení dramaticky akceleruje restituci a obnovu epitelu a současně snižuje střevní zánět. V pokusech in vitro se ukázalo, že IL-33 stimuluje expresi miRNAs v intestinálních epiteliálních buňkách, hlavně se jednalo o miR-360. Její koncentrace vzrostla více než 16x v epitelových buňkách v porovnání s její koncentrací u myší s kolitidou, jimž bylo podáváno „placebo“. IL-33 dependentní proliferace a uzavírání ran v buněčné kultuře bylo výrazně narušené inhibicí miR-320A. Tyto výsledky dokazují, že IL-33 se v průběhu akutní fáze a vstřebávání zánětu hraje roli ochrannou, nikoli prozánětlivou. Podporuje hojení sliznice a to díky posílení exprese miR-320, která podporuje epiteliální restituci a ukončení zánětu.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 40
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/40
Půjčit si tuto knihu