Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS August 21, 2018

PNAS

PNAS August 21, 2018

22.08.2018

http://www.pnas.org/content/115/34/8621

Extracelulární matrixový protein 1 podporuje diferenciaci folikulárních T lymfocytů a produkci protilátek

Folikulární T lymfocyty jsou subsetem CD4 lymfocytů, které podporují vývoj a diferenciaci B lymfocytů v germinálních centrech, tím zvyšují produkci vysoce afinních protilátek. Autoři zjišťovali, zda i extracelulární stimuly mohou hrát roli v kontrole Tfh diferenciace, a tím i ovlivnění B lymfocytů a produkce protilátek. Bylo zjištěno, že sekretovaný glykosilovaný extracelulární matrixový protein 1 (ECM1) má vliv na Tfh lymfocyty v germinálních centrech, tím nepřímo i na B lymfocyty a tvorbu protilátek. Doposud se vědělo, že podporuje proliferaci buněk, a tím i angiogenezi, regeneraci kůže, osteogenezi atd. Je zvýšeně exprimován i nádorových onemocnění a některých imunopatologií, např. ulcerózní kolitidy. Je exprimován mnoha typy tělních buněk.
Nedostatek ECM1 snižuje vývoj Tfh lymfocytů a narušuje reakce B lymfocytů v GC a tvorbu antigen specifických protilátek v antigenem imunizovaném myším modelu. ECM1 je indukován pomocí IL-6 a IL-21 v Tfh, u nichž podporuje diferenciaci snížení fosforylace STAT5 a zvýšením exprese Bcl6. Navíc se ukázalo, že injekce ECM1 proteinu myším infikovaným PR8 chřipkovým virem vede ke zvýšení obranných reakci, dochází ke zvýšení diferenciaci Tfh lymfocytů a produkci neutralizujících protilátek. Data tedy dokládají, že solubilní sekretovaný ECM1 podporuje diferenciaci Tfh a produkci potřebných protilátek.


http://www.pnas.org/content/115/34/E8057

Makrofágový receptor pro angiotensin II 2 (AT2R pro Ang II) spouští neuropatickou bolest

Poškození periferních nervů vede k sérii strukturální a buněčných procesů, které vedou k chronickým neuropatickým bolestem. V nedávných studiích se ukázal být účinný antagonista AT2R v léčbě postherpetické neuralgie, což naznačuje, že je angiotensin zapojen do patogeneze neuropatické bolesti. Transkriptomová analýza ale dokládá, že je exprese genu AT2R (Agtr2) v lidských i hlodavčích senzorických gangliích je nulová. Bylo tedy otázkou, jakým způsobem ovlivňují antagonisté AT2R neuropatickou bolest. Navíc se prokázalo, že neovlivní jiné typy bolestí, např. na některé mechanické stimuly. Agtr2 exprimují také makrofágy, které jsou buňkami, které infiltrují poškozený nerv. Indukce deplece periferních makrofágů vede ke zmírnění neuropatické bolesti, stejně tak transplantace hematopoetických buněk deficitních pro AT2R. Studie tedy dokládá, že makrofágy hrají významnou roli v genezi neuropatických bolestí a je možné ji ovlivnit podáním antagonistů AT2R.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 34
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/34
Půjčit si tuto knihu