Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS August 14, 2018

PNAS

PNAS August 14, 2018

15.08.2018

http://www.pnas.org/content/115/33/8418

Hem zmírňuje kolitidu indukovanou dextran sulfátem sodným díky indukce antiinflamatorních makrofágů

Lokální prostředí má vliv na fenotyp tkáňových rezistentních makrofágů. Pokud dochází ke krvácení v průběhu poškození tkáně, hemoglobin indukuje diferenciaci antiinflamatorních makrofágů, které mají výraznou regenerační funkci. Slizniční krvácení je jednou z patologií, která provází zánětlivá onemocnění střeva. Autoři se snažili odhalit přesný mechanismus vlivu hemu na imunitní buňky ve střevech. Dle výsledků reguluje hem homeostázu ve střevě, a to díky indukci transkripčního faktoru Spi-C (reguluje diferenciaci makrofágů a vývoj B lymfocytů) v CX3CR1high makrofázích. Deficit Spi-C v myeloidní linii vede k exacerbaci střevního zánětu v myším modelu dextran sulfátem sodným indukované kolitidy. Deficit vede ke ztrátě hmotnosti myší, krvácivým průjmům… Ve střevě dochází k nárůstu počtu Th17 lymfocytů. Oslabení kolitidy je zprostředkována zvýšením exprese Spi-C, která je indukována v přítomnosti hemu. Spi-C snižuje expresi subsetu TLR inducibilních genů ve střevních CX3CR1high makrofázích. Lipopolysacharidy indukovaná produkce IL-6 a IL-1alfa, ale ne IL-10 a TNF alfa, je zvýšená u makrofágů Spi-C deficitních. Byla také zaznamenána interakce Spi-C a IRF5, neboť se zformoval komplex IRF5-NF-kapaB p65, čímž se narušuje rekrutace IRF5 na NF-kapaB p65 na promotory IL-6 a IL1alfa.
Výsledky dokládají, že hemem mediovaná exprese Spi-C je klíčová v aktivaci neiflamatorních střevních makrofágů, neboť dochází k supresi indukce subsetů TLR-inducibilních genů vlivem narušené vazby s IRF5.


http://www.pnas.org/content/115/33/E7728

Centrální role autofagického UVRAG v melanogenezi a při opalování

UV indukovaná buněčná pigmentace je důležitým mechanismem, který chrání kůži proti vzniku kožních nádorových onemocnění. Expozice pokožky slunečnímu záření vede k sekreci alfa-MSH, které indukuje transkripční faktor MITF a aktivuje melanogenezi v melanocytech. Autoři ukazují, že autofagický tumor supresor UVRAG hraje důležitou roli v melanogenezi během interakce s BLOC-1 (biogenesi sof lysozome-related ortanelles complex 1). Tato interakce je nezbytá pro BLOC-1 stabilitu a BLOC-1 mediované třídění a dopravu „nákladu“ do melanosomů. Absence UVRAG narušuje distribuci a aktivitu BLOC-1 a tím i melanogenezi in vitro. Dochází též k narušení vývoje melanocytů v Daniu, tj. k blokování signalizace UVR (UV radiace)–α-MSH–MITF.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 33
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/33
Půjčit si tuto knihu