Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS August 07, 2018

PNAS

PNAS August 07, 2018

08.08.2018

http://www.pnas.org/content/115/32/E7587

Tekutá krystalická vnější bakteriální membrána ke kritická pro citlivost a antibiotikům

Vnější membrána G- bakterií je tvořena dvěma vrstvami ‒ vnější lipopolysacharidová, vnitřní fosfolipidová, mezi nimiž se nachází selektivní proteinové kanály. Membrána je robustní, nepropustná a asymetrická a silně redukuje účinnost antibiotik. Problémem je, že u G- bakterií se zvyšuje rezistence k antibiotikům. Cestou zvýšení senzitivity k antibiotikům by mohlo být vyřešení problému permeability membrány. Polymyxin B (PmB) je antibiotikum, které cílí přímo na membránu bakterií a dochází k její disrupci. V této studii autoři doložili, jak je důležitý „fyzický“ stav lipidové matrix membrány v regulaci interakce s protimikrobiálním peptidem. Byla využita neutronová reflektometrie a spektoskopie a byly odhaleny strukturální a chemické změny, které indukuje PmB na modelu vnější bakteriální membrány. Interakce je ovlivněná tranzicí lipopolysacharidů za fyziologické teploty z gelové struktury do tekutého krystalického stavu. Tyto nálezy vysvětlují funkci PmB při různých teplotách a podporují hypotézu, že bakterie během růstu mohou reagovat na různé teploty změnou viskozity membrány a tím si zajistit efektivní růst.


http://www.pnas.org/content/115/32/8155

Kurkumin narušuje funkci proteazomu S26 díky inhibici DYRK2

Kurkumin je polyfenolická látka, žlutý piment, který se nachází v rostlině Curcuma longa. Je potvrzené, že disponuje mnoha farmakologickými účinky. Zatím však nebyly zjišťovány nitrobuněčné signální cesty, které ovlivňuje. V této studii autoři odhalili, že kurkumin cílí na DYRK2 (dual-specificity tyrosine-regulated kinase 2), což je pozitivní regulátor 26S proteazomu. Kurkumin obsazuje ATP vážící kapsu na DYRK2, tím účinně a specificky inhibuje DYRK2 a narušuje aktivitu proteazomu 26S, omezuje jeho fosforylaci v buňkách. To vede k omezení buněčné proliferace. Kurkumin také účinkuje synergicky s carfilzomibem, což je proteazomový inhibitor, a indukuje apoptózu v mnoha typech rakovinných buněk. Tato kombinace je účinná proti nádorovým buňkám, ale ke zdravým buňkám vykazuje minimální toxicitu. V případě rakoviny prsu, xenograftový model, redukovala léčba kurkuminem růst nádoru u imunokompromitovaných myší. Efekt byl stejný jako v případě, pokud byla pomocí CRISPR/Cas9 mediována DYRK2 deplece.
Tyto výsledky odhalují roli kurkuminu v DYRK2 proteazomové inhibici a mohl by být využit jako protinádorová terapie.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 32
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/32
Půjčit si tuto knihu