Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS June 19, 2018

PNAS

PNAS June 19, 2018

20.06.2018

http://www.pnas.org/content/115/25/6434

Dysfunkce BP180 spouští spontánní zánět kůže u myší

BP180, kolagen XVII, je hemidesmální komponenta a hraje klíčovou roli v udržení dermálně-epidermální adhezi. Dysfunkce BP180, např. genetická mutace u junkční epidermolysis bullosa, autoprotilátky u bulózního pemphigoidu, vede ke vzniku subepidermálních puchýřů spojených se zánětem kůže. Zda je však BP180 přímo spojen se zánětem se doposud nevědělo. Autoři vytvořili myší model s dysfunkčním BP180 a u těchto myší došlo k rozvoji spontánního kožního zánětu, který byl spojen s těžkým svěděním, narušení kožní bariéry, infiltrací imunitních buněk, zvýšení IgE a exprese TSLP (thymic stromal lymphopoietin). Vážné svědění nebylo spojené s odpovědí adaptivní imunity ani s histaminem, ale se zvýšenou expresí TSLP keratinocyty. Zvýšená exprese TSLP je také nacházená u pacientů s bulózním pemphigoidem. Získaná data ukazují, že BP180 reguluje kožní zánět nezávisle na adaptivní imunitě, jeho dysfunkce vede k TSLP mediovanému svědění. Tento fakt může být využit i v plánování nových léčebných strategií.


http://www.pnas.org/content/115/25/E5766

PHIP jako terapeutický cíl u driver-negativních subtypů melanomu, karcinomu prsu a plic

Identifikace terapeutického cíle je v podobě molekulárního driveru melanomu, karcinomu prsu a plic by výrazně zlepšila účinnost terapie. U některých subtyp každého ze tří zmíněných karcinomů však nebyl nalezen molekulární driver, a tudíž neexistuje cílená terapie. V tomto textu autoři nalezli PHIP (pleckstrin homology domain-interacting protein), který podporuje progresi těchto driver negativních karcinomů. Suprese exprese PHIP výrazně inhibuje proliferaci nádorových buněk, stejně tak invazivitu. Dochází k supresi exprese fosforylovaného AKT, cyklinu D1 a talinu 1. Navíc je možná na PHIP zacílit, má funkční bromodoménu, která se váze na H4K91ac. Dále se odhalilo, že PHIP je zvýšeně exprimován u triple negativního karcinomu prsu, stejně tak u bronchioidního suptypu nemalobuněčného karcinomu plic. Výsledky prokazují zapojení PHIP do progrese melanomu, karcinomu prsu a plic, u nichž nebyl znám driver. To umožní vyvinout cílenou terapii, anti-PHIP inhibitor bromodomény.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 25
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/25
Půjčit si tuto knihu