Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS June 12, 2018

PNAS

PNAS June 12, 2018

13.06.2018

http://www.pnas.org/content/115/24/E5566

KDM4B ochraňuje před obezitou a metabolickou dysfunkcí

Obezita je v současnosti celosvětově velmi rozšířeným zdravotním problémem spojeným s řadou komorbidit, jako je např. diabetes II, kardiovaskulární onemocnění, malignity… Ačkoli jsou studovány mechanismy epigenetické regulace adipogeneze in vitro, fyziologické funkce epigenetických regulátorů v metabolismu a jejich role v obezitě nejsou přesně popsány. V této studii je popsána funkce KDM4B (lysinová demetyláza 4B), která se nachází v tukové tkány a hraje důležitou roli v energetické rovnováze, oxidaci, lipolýze a termogenezi. Ztráta KDM4B u myší vede ke vzniku obezity asociované s redukcí energetického výdaje, s narušením adaptivní termogeneze a lipolýzy v tukové tkáni. Obezita u KDM4B deficitních myší je spojená s hyperlipidémií, inzulinorezistencí a patologickými změnami v játrech a slinivce. Adipocyt-specifická delece Kdm4b odhalila, že tuková tkáň je hlavním místem antiobezitního působení KDM4B. KDM4B přímo kontroluje expresi mnohých genů zapojených do metabolismu, např. Ppargc1a a Ppara. Studií se podařilo doložit postavení KDM4B v rozvoji obezity, působí jako epigenetický regulátor metabolického zdraví a udržuje normální hmotnost. Tyto znalosti mohou napomoci také v klinické praxi při léčba obezity.


http://www.pnas.org/content/115/24/E5546

Mesenchymální MAPKAPK2/HSP27 podporuje progresi karcinogeneze v trávicím traktu

Mezenchymální buňky v mikroprostředí nádoru vykazují důležité funkce v tumorigenezi. Nejsou však hlouběji známy signální cesty, které jsou zapojeny do podpory progrese nádoru. Jednou je MAPK signalizace, např. přes MAPKAPK2 (MK2), je intrinsická cesta modulující tumorigenezi. V této studii se autoři zaměřili právě na roli MK2 v karcinogenezi v GIT, využili k tomu model s kompletní ablací MK2. Genetická i chemická ablace MK2 v Apcmin/+ myším modelu vedla ke snížení proliferace epiteliálních buněk, omezil se růst nádoru a také invazivní potenciál. Tato funkce MK2 není mediována jeho imunomodulační rolí v imunitních buňkách. K tomu efektu vedla delece v intestinálních mezenchymálních buňkách (IMCs). MK2 v IMCs je potřebná pro Hsp27 fosforylaci a produkci dalších tumorigenních efektorových molekul, které ovlivňují hlavně epiteliální proliferaci, apoptózu a angiogenezi. Genetická ablace MK2 v intestinálním epitelu nebo endoteliálních buňkách byla méně efektivní v porovnání s kompletní delecí, došlo k redukci velikosti nádoru přes modulaci epiteliální apoptózy a s angiogenezí spojené proliferace. Stejné výsledky byly získány v modelu s kolitidou asociované karcinogeneze, což naznačuje mesenchymálně-specifickou pronádorovou roli MK2.
Výsledky z obou modelů demonstrují centrální patogenní roli v mesenchymálně-specifické MK2/Hsp27 osy v tumorigenezi a její inhibice by mohla být využita v protinádorové terapii.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 24
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/24
Půjčit si tuto knihu