Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS June 05, 2018

PNAS

PNAS June 05, 2018

05.06.2018

http://www.pnas.org/content/115/23/6046

Kontinuální intratékální podání orexinu inhibuje kataplexii v myším modelu narkolepsie

Narkolepsie/kataplexie je chronické neurologické onemocnění způsobené ztrátou orexinu produkujících neuronů. Je spojeno s usínáním během dne, ataky spánku, kataplexií, spánkovou paralýzou, hypnagogickými halucinacemi a fragmentací nočního spánku. V současnosti je lidská narkolepsie léčená symptomaticky, léčba je spojená s vedlejšími účinky. Periferně podávaný orexin není příliš efektivní, neboť neproniká přes hematoencefalickou bariéru. Centrálně podávaný orexin může zlepšit narkoleptické symptomy ve zvířecím modelu. Dlouhodobá intratékální infuze přes implantovanou pumpu je klinicky možnou strategií k léčbě narkolepsie. V této studii autoři demonstrovali, že narkoleptické symptomy u orexin knockout myší mohou být omezeny centrálním podávání orexinu. Ten byl podáván přes dlouhodobě implantovaného intratékálního katetru. Pomocí CT se potvrdilo, že intratékální podaný kontrast rychle postupuje z míchy do mozku, a tudíž i orexin. Kataplexie a nástup REM-fáze spánku se snížily u orexin KO myší během a dlouho po pomalé infuzi orexinu. Spánek/bdělost zůstaly nezměněny, kvalitativně i kvantitativně. Intratékálně podaný orexin nebyl účinný v případě, že byl podáván u myší s KO receptorů pro orexin. Tato studie podporuje koncept, že intratékální podání orexinu je potenciální terapií pro narkolepsii, kataplexii.


http://www.pnas.org/content/115/23/5938

Rezistence k insekticidům v populaci malarických vektorů v Africe

Rozvoj rezistence k insekticidům u afrických malarických vektorů je velkým rizikem a vyžaduje vývoj dalších postupů k limitaci počtu vektorů. Pochopení významnosti rezistence vyžaduje kvantitativní informace o hladině rezistence v populaci vektorů. Určení rezistence je komplikované velikostí populace, rozšířením v různých koutech Afriky, různou mírou rezistence k určitým insekticidům atd. Byla využita observace prevalence rezistence u moskytů Anopheles gambiae nasbíraných z 1183 lokalit po celé Africe. Výsledky byly statisticky vyhodnoceny, a to v závislosti rezistence na dané druhy insekticidů. Byla testována rezistence ke třem pyretroidům, deltametrinu, permetrinu a alfa-cyhalotrinu. Byly nalezeny spojené rezistence např. pyretroidů a DDT. Nebyla nalezena rezistenční interakce mezi karbamátovými a organofosfátovými insekticidy. Pro pyretroidy a DDT byla nalezena výrazná asociace mezi predikovanou rezistencí a frekvencí kdr mutací v Vgsc genu. Výsledky napomohou zlepšit pochopení a predikce rezistenčního vzorce vektorů malárie v Africe.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 23
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/23
Půjčit si tuto knihu