Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS May 22, 2018

PNAS

PNAS May 22, 2018

23.05.2018

http://www.pnas.org/content/115/21/5528

Biochemicky poškozený myelin spouští autoimunitní demyelinizaci

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, které je dlouho zkoumáno, ale jeho kořeny jsou zatím ne zcela objasněny. Autoři poukazují na to, že i mírné biochemické modifikace v mozkovém myelinu vyvolají patologickou imunitní reakci, která je radiologicky i histologicky podobná RS lézím. Nepatrná myelinopatie indukovaná zkrácenou léčbou cuprizonem s následnou stimulací imunity vede ke vzniku lézí zánětlivé demyelinizace. Síla poškození myelinu udává sílu imunitní odpovědi. Inhibitor peptidyl arninin deamináz (PADs), enzymů alterujících myelinovou struktury a korelujících s tíží RS, zmírnil patologii, a to i v případě, že byl podán pouze během myelin poškozující fáze. Splenocyty ve vytvořené kultuře byly reaktivní proti myelinovému izolátu z dárců, odpověď byla utlumena, když byly splenocyty vystaveny myelinu od dárců léčených PAD inhibitory. Primární biochemická myelinopatie může spustit sekundární patologický zánět, cuprizonovou autoimunitní encefalitidu. Výsledky tedy naznačují, že je vhodné vyšetřit myelin jako primární cíl pro časnou, preventivní terapii RS.


http://www.pnas.org/content/115/21/5600

Farnesoid X receptor je nezbytný pro přežití buněk sběracích kanálků v hypertonickém stresu

Hypertonicita renální dřeně je kritická pro produkci koncentrované moči ledvinami. Renální medulární buňky musí přežít i ve vysoké osmolaritě během nemočení. Předešlé studie prokázaly, že farnesoid X receptor (FXR), nukleární receptor aktivovaný endogenními žlučovými kyselinami, zvyšuje schopnost koncentrovat moč zvýšením exprese aquaporinu 2 v medulárních buňkách sběracích kanálků. Zatím však nebylo zjišťováno, zda FXR je také zapojen do udržení a přežití buněk sběracího kanálku v případě dehydratace a hypertonického stresu. Tato studie ukázala, že 24hodinová vodní restrikce selektivně zvyšuje expresi FXR v medule ledvin, v malém množství dochází i k apoptóze buněk sběrných kanálků u wild type myší. Vodní deprivace způsobuje masivní apoptózu buněk dřeňových sběrných kanálků u myší s globálním deficitem FXR i u myší s deficitem FXR ve sběracích kanálcích. In vitro studie ukázaly, že hypertonické prostředí výrazně zvyšuje expresi FXR a TonEBP (tonicity response enhancer binding protein). Aktivace zvýšené exprese FXR výrazně zvyšuje buněčnou viabilitu a snižuje buněčnou apoptózu v hyperosmotickém prostředí. Autoři tedy uzavírají, že FXR ochraňuje buňky sběracích kanálků v dřeni ledvin před hypertonicitou indukovaném buněčném poškození, zvyšuje totiž expresi TonEBP a nukleární translokaci.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 21
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/21
Půjčit si tuto knihu