Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS May 08, 2018

PNAS

PNAS May 08, 2018

09.05.2018

http://www.pnas.org/content/115/19/4998

Suprese kostimulace CMV zvyšuje možnost obejití buněčné imunitní odpovědi

Cytomegalová infekce je spjatá jak s vývojovými vadami u dětí (pokud je matka v průběhu gravidity nakažena), tak hlavně dlouhodobou perzistencí a možností reaktivace hlavně u lidí s AIDS či po transplantacích. CMV spouští v těle hostitele silnou obrannou imunitní odpověď, má však mechanismy, jak se jí vyhnout, potlačit ji. CD58 je adhezinová molekula, která hraje důležitou roli v kostimulaci efektorových buněk a synaptických strukturách imunitního systému. Autoři popisují virový gen, který inhibuje povrchovou expresi CD58. Lidský CMV UL148 dokáže zablokovat expresi CD58. Dochází k intracelulární retenci molekuly, tím nakažená buňka selhává ve stimulaci NK buněk a CD8 specifických cytotoxických lymfocytů (CTL). Studie s antagonistou anti-CD58 a HCMC UL148 deleční mutací (HCMV∆UL148) při obnovené expresi CD58 prokázaly, že CD2/CD58 osa je nezbytná pro rozpoznání HCMV nakaženého cíle CTL. Při pokusech ex vivo s HCMV∆UL148 se zjistilo, že dochází k nárůstu degranulace NK buněk i CTL při rozpoznání HCMV nakažené buňky. To dokazuje, že UL148 je modulátorem funkcí mnoha subsetů efektorových buněk. Tohoto poznatku by mohlo být využito při výrobě vakcín.


http://www.pnas.org/content/115/19/4915

Reaktivita O2 versus H2O2 s polysacharidovou monooxygenázou

Enzymatická konverze polysacharidů na ty s nižší molekulární hmotností, rozpustné oligosacharidy je závislá na aktivitě hydrolytických nebo oxidačních enzymů. Polysacharidová monooxygenáza (PMO) využívá oxidační mechanismus k narušení glykosidických vazeb polysacharidů. PMO obsahuje Cu2 centrum, které je přímo zapojené do hydroxylace vazby C-H. Molekulární kyslík je jedním z kosubstrátů PMO, ale ukazuje se, že dalším je také H2O2. Autoři v textu popisují detailní analýzu PMO reaktivity s H2O2 a O2. PMO přímo redukuje O2 při hydroxylaci substrátu (monooxydázová reaktivita) a také využívá H2O2 (peroxidázová aktivita) vzniklý z nepárové redukce O2. Oba kosubstráty jsou potřebné k Cu redukci na Cu (I), ale reakce s H2O2 vede k nespecifické oxidaci polysacharidu, která je konzistentní s generací na hydroxylovém radikálů založeném mechanismu u Fenton-like reakce. O2 reakce vede k regionselektivní substrátové oxidaci s využitím enzym vážícího Cu/O2 reaktivního intermediátu. H2O2 navíc neovlivňuje schopnost sekretou Neurospora crassa degradovat Avicel.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 19
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/19
Půjčit si tuto knihu