Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS May 01, 2018

PNAS

PNAS May 01, 2018

02.05.2018

http://www.pnas.org/content/115/18/E4209

Plasmodium dělá hostitele atraktivnější pro komáry

Plasmodium může měnit přitažlivost hostitelů pro přenašeče, tj. vektor Anopheles. To vede k vyššímu počtu nakažených přenašečů, a tudíž i většímu počtu nakažených. Plasmodiem infikované děti mají jiný odér pokožky než děti zdravé. Byly zachyceny specifické kvantitativní změny v produkci některých složek. Jedná se např. o aldehydy heptanal, oktanal a nonanal. Ty jsou produkovány nakaženými ve vyšším množství a detekovány moskyty, kteří jsou jimi přilákáni. Samotný heptanal, pokud je aplikován, zvyšuje atraktivitu nenakažených pro přenašeče. Tyto složky tedy mohou sloužit jako biomarkerů malárie nebo mohou být součástí „pastí“, návnad na přilákání moskytů.


http://www.pnas.org/content/115/18/4749

Role PD1 při diferenciaci efektorových CD8+ T lymfocytů

PD-1 (programmed cell death-1) je jedním z hlavních inhibičních receptorů, který reguluje exhausci CD8+ T lymfocytů během virové infekce. Jeho zapojení do procesu diferenciace a funkce zatím nebyla dostatečně popsána. Autoři sledovali kinetiku exprese a roli PD-1 během akutní infekce LCMV (lymphocytic choriomeningitis virus) u myší. Exprese PD-1 velmi rychle in vivo vzrostla po aktivaci naivních virus specifických CD8 T lymfocytů do 24 hodin po infikování a také do 4 hodin po podání peptidové injekce. Nárůst exprese je závislý hlavně na signalizaci zprostředkované antigenní vazbou na receptor. Pokud je mutace v epitopu pro virové antigeny, nedochází ke zvýšení exprese PD-1 na antigen specifických CD8. Blokáda PD-1 cesty podáním anti-PDL1 nebo anti-PD-1 během časné fáze akutní infekce LCMV zvyšuje signalizaci mTOR a expresi granzymů, což vede k rychlejšímu clearence infekce. Tyto výsledky ukazují, že PD-1 hraje inhibiční roli během přeměny naivního CD8 na efektorový.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 18
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/18
Půjčit si tuto knihu