Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS April 24, 2018

PNAS

PNAS April 24, 2018

24.04.2018

http://www.pnas.org/content/115/17/4483

Akumulace beta amyloidu v lidském mozku po jednonoční spánkové deprivaci

Vliv akutní spánkové deprivace na clearance beta amyloidu v lidském mozku dosud nebyla zdokumentována. Autoři využili PET a 18F-florbetaben k měření beta amyloidu v mozku 20 zdravých lidí prospané noci a také po spánkové deprivaci. Jedna noc spánkové deprivace zvyšuje uložení amyloidu v pravém hipokampu a talamu. Tento nárůst byl spojen se zhoršením nálady. Autorům se podařilo prokázat, že správný spánkový režim je důležitý i pro clearance amyloidu v CNS, a naopak chronický nedostatek spánku způsobuje jeho akumulaci.


http://www.pnas.org/content/115/17/E3978

In vivo CRISPR screnning odhalil histonovou demethylázu UTX jako důležitý epigenetický regulátor u plicních nádorů

Plicní nádory jsou celosvětově jednou z nejčastějších příčin úmrtí. Inaktivace tumor supresorových genů (TSGs) vede k progresi plicního nádoru. Autoři využili geneticky upravené myši KrasG12D/+ CRISPR (clustered regularly interspaced short palindromic repaets)/Cas9 mediovanoným knockoutem somatického genu, k identifikování TSGs. Bylo identifikováno 5 genů Utx, Ptip, Acp5, Acacb a Clu, jejichž vyřazení výrazně podporuje tumorigenezi. Tyto kandidátní geny jsou často omezeně exprimovány v plicním karcinomu a jsou signifigakantně spojeny s přežitím pacientů. Dalšími pokusy na KrasG12D/+ myším modelu se prokázalo, že delece Utx dramaticky zrychluje progresi plicního karcinomu. Vlivem vyřazení Utx dochází ke zvýšení EZH2 hladiny, což zvyšuje H3K27me3 hladinu. Navíc je Utx knockout plicní nádory senzitivní na léčbu inhibitory EZH2. Tato studie tedy přináší důkazy, že UTX je důležitý epigenetický regulátor tumorogeneze plicního karcinomu.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 17
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/17
Půjčit si tuto knihu