Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS March 06, 2018

PNAS

PNAS March 06, 2018

06.03.2018

http://www.pnas.org/content/115/10/E2320

Role glutationového metabolismu v obraně proti Borrelia burgdorferi

Patogenem indukované změny v buněčném metabolismu hostitele jsou důležité také pro imunitní odpověď. V této studii autoři sledovali, jak infekce B. burgdorferi ovlivňuje hostitelské metabolické cesty a jak tyto metabolické změny ovlivňují obranné reakce hostitele. Nejprve byla provedena analýza metabolomu lidských monocytů zdravých dobrovolníků, které byly stimulovány 24 hodin Bb. Ukázalo se, že dochází ke změnám v glutationovém metabolismu. Hlavně se měnila intracelulární hladiny GSH, které rostly. Tyto změny jsou typické právě pro infekci Bb, jiné patogeny tuto změnu nevyvolávají. Dalším krokem byla analýza metabolomu ze vzorků pacientů s časným nástupem lymské nemoci a výsledky se porovnávaly s pacienty s jinými infekcemi. Krom toho se provedla in vitro analýza, která identifikovala s GSH související metabolity, γ-glutamyl aminokyseliny. Ty byly alterované u pacientů s lymskou boreliózou. Poslední část studie zjišťovala roli GSH metabolismu v odpovědi proti Bb. Bylo zjištěno, že GSH cesta je důležitá pro Bb-indukovanou produkci cytokinů a byla popsána glutathionylace jako hlavní mechanismus regulující cytokinovou produkci. Získaná data dávají tušit, že centrální GSH metabolická cesta hraje centrální roli v odpovědi hostitele na přítomnost Bb. GSH metabolismus a glutathionylace mohou být důležitým faktorem v patogenezi lymské boreliózy, popř. jiných zánětlivých nemocí.


http://www.pnas.org/content/115/10/E2210

Funkční a fyzikální interakce mezi kvasinkovými Hsp90 a Hsp70

Heat shock protein 90 je vysoce konzervativní ATP-dependentní molekulární chaperon, který je pro eukaryotické buňky nepostradatelný. Je potřebný pro aktivaci a stabilizaci více než 200 bílkovin, včetně mnoha kinázových a hormonálních receptorů, zapojuje se tak do signálních cest. Hsp90 chaperonová aktivita vyžaduje spolupráci se subsetem jiných Hsp90 kochaperonů, včetně Hsp70 chaperonu. U vyšších eukaryot je spolupráce Hsp90 a Hsp70 nepřímá a vyžaduje zapojení Hop, kochaperonu, který interaguje s oběma chaperony. V této studii autoři dokazují, že kvasinkový Hsp90 (Hsp82) a Hsp70 (Ssa1) in vitro přímo interagují i v nepřítomnosti Hop homologu (Sti1). Byl identifikován region uprostřed domény kvasinkového Hsp90, který je nutný pro tuto interakci. In vivo pokusy s využitím substitučních mutací Hsp90 odhalily, že tento region obsahuje také několik reziduí, která jsou důležitá pro růst ve vysokých teplotách. Navíc mutace v regionu zamezily vazbě Hsp70 v buněčném lyzátu. Tento region také reaguje s jinými kochaperony a buněčnými bílkovinami, což naznačuje že spolupráce mezi Hsp70 a Hsp90 v proteinové remodelaci může být modulována kompeticí mezi Hsp70 a Hsp90 kochaperony.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 10
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/10
Půjčit si tuto knihu