Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS February 27, 2018

PNAS

PNAS February 27, 2018

28.02.2018

http://www.pnas.org/content/115/9/E2058

Inhibice STING dependentní translace způsobí restrikci replikace RNA virů

U savců je pro protivirovou obranu klíčová interferonová odpověď. Jejich tvorba je regulována určitými signálními cestami. RIG-1 like receptory (RLRs) váží virovou RNA a spojují se s adaptorem MAVS (mitochondrial antiviral signaling), což vede ke zvýšení IFN exprese, zatímco cGAS (cGMP–AMP synthase) váže virovou DNA a aktivuje analogické cesty přes STING (stimulator of IFN genes). Autoři v této studii potvrdili, že STING není podstatný pro indukci IFN exprese během RNA virové infekce, ale také to, že STING je potřebný pro restrikci replikace různých RNA virů. Antivirová aktivita STING není spojená s jeho schopností regulovat bazální expresi IFN-stimulovaných genů, aktivovat transkripci či autofagii. Za pomocí VSV (vecisular stomatitis viru) se zjistilo, že STING je potřebný pro inhibici translace během infekce. Tato inhibice se projevuje na iniciaci translace a restrikci produkce virových a hostitelských proteinů. Neschopnost omezit translaci u STING-deficitních buněk vede ke zvýšení produktivní virové infekce. Genetická analýza dále zjistila zapojení RLRs, které vážou RNA, do STING dependentní inhibice translace nezávisle na MAVS. STING se tedy duální zapojuje do obranných reakcí, reguluje syntézu proteinů a je prevencí proti RNA virové infekci a reguluje IFN expresi v přítomnosti DNA virů.


http://www.pnas.org/content/115/9/2216

Patologické pochody po infekci Chlamydia trachomatis jsou zprostředkovány neprotektivními imunitními buňkami

Infekce Chlamydia trachomatis spouští vážné slizniční imunopatologie. V této studii autoři hledali, co vede reakci imunitního systému od protektivní do ničivé. Byl využit model myší model genitální infekce C. trachomatis a byla sledována imunitní odpověď. U myší stejně jako u lidí došlo k extravazaci leukocytů do močových cest, tyto okludovaly luminální prostor v děloze a vaječnících. Flow cytometrií bylo zjištěno, že tyto buňky jsou neutrofily v časných fázích patologie, v pozdních fázích reakce to byly hlavně CD4+ a CD8+ T lymfocyty. Do C. trachomatis infikované tkáně jsou T lymfocyty „taženy“ zvýšenou tvorbou chemokinů buňkami horního genitálního traktu, jednalo se hlavně o CXCl9/10/11 a zvýšenou expresi receptorů CXCR3 na T lymfocytech. Deplece neutrofilů nebo blokáda CXCR3 na T lymfocytech signifikantně mírní imunopatologickou reakci bez zvýšení bakteriální nálože. Tento typ reakce se tedy zapojuje do slizniční patologie, ale neovlivňuje/nesnižuje clearence bakterií. Tímto způsobem by bylo možné ovlivnit imunitní reakci tak, aby nedocházelo k poškození okolních tkání a přitom by nedošlo k exacerbaci infekce nebo její transmisi.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 9
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/9
Půjčit si tuto knihu