Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2018 PNAS

PNAS

PNAS

30.01.2018

January 30

http://www.pnas.org/content/115/5/E944

Efekt beta agonistů na progresi LAM a léčbu

Lymfangiomyomatóza (LAM) je vzácnou nemocí, která postihuje ženy. Je spojená s cystickou destrukcí plic způsobenou abnormální proliferaci buněk podobných hladkým svalům. Tyto buňky nesou mutaci v TSC genech (tuberous sclerosis complex) TSC1 a/nebo TSC2. Mutantní geny kódují proteiny, které jsou odpovědné za aktivaci mTOR, který je inhibován sirolimem, tj. lékem, který je používán při léčbě LAM. Pacienti často trpí symptomy jako pacienti s astmatem. Pokud jsou jim podávány k léčbě sirolimem podávány LABA (long-acting beta-agonists) s krátkodobými záchrannými inhalátory dochází u nich v porovnání s pacienty, kteří užívají jen sirolimus, ke zvýšení hodnot FEV1. Beta agonisti zvyšují cAMP a PAK aktivitu. Autoři dále sledovali vliv PAK na aktivaci mTOR. Lidské kožní fibroblasty TSC2+/− nebo LAM plicní buňky krátce inkubované s isoproterenolem vykazují sirolimus-nezávislé zvýšení fosforylace S6, posilují aktivitu mTOR a buněčný růst. Buňky inkubované po delší dobu s isoproterenolem, což může vést k desentizaci beta-adrenergních receptoru, nezpůsobila zvýšení S6 fosforylaci, a tedy ani aktivaci mTOR. Pro pacienty s LAM je tedy vhodné kombinovat terapii sirolimu a LABA pro stabilizaci plicních funkcí.

http://www.pnas.org/content/115/5/E974

Rozvětvení dýchacích cest a chronická obstrukční plicní nemoc

Náchylnost k CHOPN zvyšuje nejen např. kouření, ale také genetické varianty, které jsou spojené s vývojem větvení dýchacích cest. Autoři ve studii poukazují na souvislost mezi větvením dýchacích cest a vyšším rizikem vzniku CHOPN. Změny v plicním větvení jsou spojeny s genetickými polymorfismy v FGF10 genu. Může se jednat jednak o zvýšení bifurkační denzitou nebo zúžením lumen dýchacích cest ve všech lalocích. Pokud takto predisponovaný člověk navíc kouří, je vysoké riziko, že u něj dojde k rozvoji CHOPN.

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 115 no. 5
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/115/5
Půjčit si tuto knihu