Medindex pro lékaře Knihy: Medindex ® Blood 2019 Blood January 17, 2019

Blood

Blood January 17, 2019

17.01.2019

TMX1 negativně reguluje odpověď trombocytů

Sekretované trombocytární protein disulfidové izomerázy (PDI, ERp57, ERp5, ERp27) mají důležitou roli jako pozitivní regulátory destičkových funkcí a trombózy. TMX1 (thioredoxin-related transmembrane protein 1) je první popsaný transmembránový protein, který patří do výše zmíněné rodiny izomeráz.
Autoři v této studii zjišťovali funkci TMX1, jak ovlivňuje trombocytární funkce a trombózu. Exprese TMX1 na povrchu trombocytů se zvyšuje po stimulaci trombinem. Anti-TMX1 protilátky zvyšují agregaci trombocytů indukovanou convulxinem a trombinem, stejně tak zvyšují uvolnění destičkového ATP. Naopak rekombinantní extracelulární doména TMX1 inhibuje agregaci a uvolnění ATP. TMX1 deficitní myši mají také zvýšenou agregaci trombocytů, ta je provázena uvolněním ATP, aktivací αIIbβ3 a expresí P-selektinu. Tento stav je možné zvrátit podáním rekombinantním TMX1. TMX1 KO myši mají zvýšenou inkorporaci destiček do rostoucího trombu v modelu poranění mezenterické arterie.
Pomocí série studií se podařilo zjistit, že TMX1 je inhibitor destičkových funkci a jeho blokace či chybění je spojené se zvýšenou aktivitou trombocytů a rozvoje trombózy.
http://www.bloodjournal.org/content/133/3/246


Duální cholinergní signalizace reguluje migraci hematopoetických kmenových buněk a leukocytů během dne

Hematopoetické kmenové a progenitorové buňky (HSPCs) a leukocyty cirkulují mezi kostní dření a periferní krví, dle cirkadiální oscilace. Autonomní sympatická noradrenergní signalizace má dle předchozích studií vliv na pohyb HSPCs i leukocytů, ale role cholinergní signalizace zatím nebyla prozkoumána. Autoři zjišťovali, jak se cholinergní nervový systém zapojuje do denní/noční cirkulace HSPCs a leukocytů u myší. Podařilo se prokázat, že autonomní cholinergní nervový systém duálně reguluje denní migraci HSPCs a leukocytů. V noci centrální parasympatický cholinergní signalizace snižuje tonus sympatického noradrenergního systému a snižuje uvolnění HSPCs a leukocyů z kostní dřeně. Během dne je však situace jiná, pokud dojde k potlačení sympatické noradrenergní aktivity, dojde ke zvýšení uvolnění buněk z kostní dřeně, buňky jsou regulovány přes beta3-adrenergní receptor. Toto uvolnění je lokálně podpořeno také světlem, které spouští sympatickou cholinergní aktivitu, která inhibuje homing a adhezi v kostní dřeni. Centrální parasympatický a lokální sympatický cholinergní signál reguluje den/noc oscilaci cirkulujících HSPCs a leukocytů.

http://www.bloodjournal.org/content/133/3/224

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 133, Issue 3: 183-286
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/133/3
Půjčit si tuto knihu