Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2020 The Journal of Immunology June 15, 2020

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology June 15, 2020

14.06.2020

Extracelulární ATP posiluje antigenem indukovanou degranulaci myších mastocytů a alergickou odpověď přes aktivaci P2X4 receptorů

Extracelulární ATP uvolněné ze stimulovaných či poškozených buněk moduluje fyziologickou odpověď přes stimulaci různých purinoreceptorů. V předešlé studii autoři prokázali, že ATP zvyšuje antigenem indukovanou degranulaci mastocytů přes purinoreceptory. V této studii autoři zjišťovali roli P2X4 receptoru v mastocytární degranulaci indukované stimulací IgE-FcεRI komplexu antigenem. Využili z kostní dřeně získaných mastocytů, které byly získány od wild type myší nebo myší s deficitem P2X4 receptorů. ATP výrazně zvýšila degranulaci indukovanou antigenem u mastocytů wild type myší, tento efekt nebyl patrný u P2X4 deficitních buněk. Stimulace P2X4 receptoru neovlivnila antigenem indukovanou odpověď spojenou se změnami koncentrace vápníku, ale zvýšila antigenem indukovanou časnou signalizaci přes fosforylaci tyrozinu na Syk a fosfolipáze C-γ. V in vivo studii se zjistilo, že systémová a intradermální pasivní anafylaktická odpověď byla výrazně snížená u P2rx4 deficitních myší. Data ukazují, že P2X4 receptor hraje důležitou roli v ATP indukované zvýšené degranulaci mastocytů v odpovědi na antigen, což vede také k aktivaci antigenem indukované alergické odpovědi.
https://www.jimmunol.org/content/204/12/3077


GPA33: marker k identifikaci stabilních lidských regulačních T lymfocytů

Foxp3 exprimující T lymfocyty (Treg) jsou ochránci imunologické tolerance. Treg mohou být tvořeny již v průběhu vývoje v thymu, thymické Treg, nebo vznikají z maturovaných konvenčních CD4+ T lymfocytů, který procházejí TGF-β indukovanou konverzí v periferii, pTreg. Myší studie prokázaly, že tTreg vykazují velmi stabilní, zatímco pTreg se mohou znovu konvertovat do konvenčních CD4+ T lymfocytů. Pro imunomodulační terapii jsou tedy využitelné hlavně tTreg. Je tedy nutné rozeznat tTreg od pTreg. Autoři analyzovaly buněčné populace proteomicky i transkriptomicky a nalezli portein GPA33, patřící do Ig superrodiny, který je exprimován na tTreg, nikoli na pTreg. Objevuje se během thymického vývoje. Treg vysoce exprimující GPA33 neprodukují efektorové cytokiny, např. IL-2, IL-17 či IFN-γ, a exprimují transkripční faktor Helios. Mají supresivní efekt, nejsou schopné produkovat prozánětlivé cytokiny a vykazují epigenetické modifikace CNS2 – enhancer genu Foxp3. Studie tedy dokládá, že tTreg je možné v krvi identifikovat podle znaku GPA33, což umožní lepší využití Treg v imunoregulační léčbě.

https://www.jimmunol.org/content/204/12/3139

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 204,Issue 12
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/204/12