Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2020 The Journal of Immunology March 15, 2020

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology March 15, 2020

17.03.2020

E3 ubiquitinová ligáza Fbw7 reguluje přežití zralých B lymfocytů

Zralé naivní B lymfocyty exprimují BCR izotypu IgM a IgD, které reagují na antigen v sekundárních lymfoidních tkáních. Většina B lymfocytů se nedostane do kontaktu s antigenem a umírají. Jejich přežití totiž závisí na signálech přežití, které jsou zprostředkovány aktivací BCR a BAFFR. V této studii autoři zjistili, že E3 ubiquitinová ligáza Fbw7 je nezbytná pro udržení maturovaných B lymfocytů u myší. U B lymfocytů s deficitem Fbw7 vede stimulace BCR k apoptóze, ale také k proliferaci a defektům růstu. Analýza B lymfocytárního proteomu odhalila, že je zde aberantní signalizační vzorec, včetně snížení Bcl-2 a narušení signalizace NF-κB. Nadměrná akumulace substrátu Fbw7, tj. c-Myc, zvyšuje expresi Bim a omezení apoptózy, která je spuštěna aktivací BCR přes PI3K. Signalizace pro přežití je může být zvýšená expresí BCL2 v B lymfocytech, tyto pak mohou uniknout apoptóze i v nepřítomnosti Fbw7.
https://www.jimmunol.org/content/204/6/1535


IL-13 zlepšuje neurozánět a podporuje funkční obnovení po traumatickém poranění mozku

Mikroglie hrají důležitou roli v procesu neurozánětů o traumatickém poranění mozku (TBI). Předešlé studie ukázaly, že fenotypy mikroglií a infiltrujících makrofágů se liší během určitých stadií po poranění CNS, a tyto změny jsou spojeny také s tím, jak bude stav probíhat. IL-13 je protizánětlivý cytokin, který chrání před demyelinizací míchy přes imunomodulaci imunitní odpovědi. Efekt IL-13 na mikroglie/makrofágovou odpověď po TBI zatím nebyla popsána. Autoři využili myší model TBI s intranasálním podáním IL-13. To vedlo k akceleraci funkční reparace. Léčba IL13 prodloužila dobu do pádu při Rotarod testu, redukovala počet špatných kroků v „foot fault test“ a zlepšila skóre ve „wire hang test“ 28 dní po TBI.
Díky IL-13 došlo k redukci ztráty neuronů a zvýšila se ochrana integrity bílé hmoty 6 dní po TBI. Snížila se také produkce prozánětlivých cytokinů a počet prozánětlivých mikroglií a makrofágů. Naopak se zvýšila mikroglie/makrofágová fagocytóza poškozených neuronů v oblastech blízko léze. In vitro studie potvrdily, že IL-13 inhibuje produkci prozánětlivých cytokinů v primárních mikrogliích v reakci na stimulaci LPS nebo mrtvé neurony, zvýšila se schopnost pohltit částice či mrtvé neurony. IL-13 by tedy mohl být podáván jako prevence dalšího poškození CNS po TBI a urychlení regenerace.
https://www.jimmunol.org/content/204/6/1486

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 204,Issue 6
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/204/6