Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2020 The Journal of Immunology January 1, 2020

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology January 1, 2020

01.01.2020

Mikroprostředí nádoru po léčbě gemcitabinem vede k diferenciaci myeloidních buněk do imunosupresivního fenotypu

Regulace myeloidních supresorových buněk (MDSC) během pokračujícího zánětu po opakované chemoterapii zatím nebyla popsána. V této studii s použitím myší autoři zjistili, že více dávkový režim gemcitabinu (GEM) zvyšuje imunosupresivní funkce monocytárních M-MDSC, navíc je také snížen počet efektorových CD4 a CD8 lymfocytů produkujících IFN v mikroprostředí nádoru u GEM léčených myší. Médium, v němž byly kultivovány nádorové buňky s GEM, zvyšuje diferenciaci myších a lidských kmenových buněk kostní dřeně do imunosupresivního fenotypu MDSC. Cytokinové profilování GEM-léčených nádorových buněk odhalilo, že produkují ve větší míře GM-CSF. Blokáda nebo KO GM-CSF produkce může částečně redukovat imunosupresivní charakter Ly6Chigh buněk indukovaných výše zmíněným médiem. KO GM-CSF v nádorových buňkách také oddaluje progresi nádoru se sníženou kumulací M-MDSC v mikroprostředí nádoru. U GEM léčených nádorových buněk je zvýšená produkce kyslíkových radikálů a aktivita NF-kappaB. Podání na mitochondrie cílícího antioxidantu a inhibitoru NF-kappB může omezit hyperexpresi GM-CSF nádorovými buňkami a tím omezit imunosupresi. Fagocytární clearance apoptotických nádorových buněk po GEM léčbě zvyšuje imunosupresivní funkce Ly6Chigh myeloidních buněk z kostní dřeně. GEM léčbě vede také k metabolickým změnám v reziduálních nádorových buňkách, což vyústí v rezistenci proti T lymfocytární cytotoxické aktivitě.
Výsledky ukazují, jaký vliv má opakovaná léčba GEM vliv na vývoj imunosuprese v nádorovém mikroprostředí, a to díky zvýšení exprese GM-CSF, eferocytóze a deregulaci lipidového metabolismu v reziduálních nádorových buňkách.
https://www.jimmunol.org/content/204/1/212


Pneumolysin indukuje 12-LOX dependentní migraci neutrofilů během infekce S. pneumoniae

Streptococcus pneumoniae je hlavním původcem pneumonií, která je spojená také s masivní infiltrací plic neutrofily. Autoři v předešlé studii zjistili, že S. pneumoniae indukuje produkci na aktivitě 12-lipooxygenázy (12-LOX) závislý hepoxilin A3, který podporuje rekturaci neutrofilů do dýchacích cest, což vede k poškození tkáně a letální septikémii. Pneumolysin (PLY) je cholesterol-dependentní cytolysin a hlavní faktor virulence S. pneumoniae. PLY vytváří póry v membránách eukaryotických buněk a podporuje zánět, poškození tkání se bakterémii. PLY-deficitní S. pneumoniae mutanty měly narušenou schopnost aktivovat neutrofilní transepiteliální migraci in vitro. Ektopická produkce PLY udělala z B. subtilis bakterii schopnou spustit rekrutování neutrofilů přes monolayer. Mutované PLY nejsou schopné rekrutovat neutrofily. PLY spouští rekrutování neutrofilů závisle na 12-LOX. Podání PLY do plic myší vyvolalo 12-LOX-dependentní migraci neutrofilů do dýchacích cest, u 12-LOX deficitních myší byl přítomen pouze reziduální zánět, což ukazuje, že je zde i 12-LOX nezávislá prozánětlivá cesta. Data dokládají, že PLY je důležitý faktor, který stojí za hepoxilin A3-dependentní migrací neutrofilů, ta vyžaduje tvorbu pórů a aktivitu epiteliální 12-LOX.
https://www.jimmunol.org/content/204/1/101

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 204,Issue 1
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/204/1