Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2019 The Journal of Immunology December 15, 2019

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology December 15, 2019

15.12.2019

Chronická konzumace etanolu redukuje existující CD8 paměťové lymfocyty a je spojená s narušením ochrany proti re-expozici chřipkovému viru

Chronická konzumace alkoholu je spojená s horším průběhem během plicních infekcí. Předešlá studie na myším modelu chronického abúzu alkoholu prokázala, že primární influenza A virus (IAV) specifická CD8 T lmyfocytární odpověď je snížená. Dochází k poklesu proliferační kapacity i schopnosti zabíjet IAV cílové buňky. Zajímavé je že nedávné studie přinesly důkazy o tom, že alkoholici mají vyšší vnímavost na IAV infekci, a to i v případě že mají pre-existující imunity k IAV. Efekt chronické konzumace alkoholu však zatím nebyl přesně zkoumán. Výsledky této studie ukázaly, že myši, které již prodělaly IAV a chronicky konzumující alkohol, mají vyšší morbiditu a mortalitu po re-expozici IAV v porovnání s re-exponovanými myšmi, které nedostávaly alkohol. Tato zvýšená vnímavost je spojená jak se snížením počtu IAV specifických CD8 T lymfocytů v plicích, tak s jejich sníženou schopnosti zabíjet cílové buňky. Narušení migrace do plic je dána sníženou expresí CXCL10 a CXCL11 v plicích. Tato data demonstrují, že chronická konzumace alkoholu negativně ovlivňuje CD8 T lymfocytární paměťovou odpověď a redukuje schopnost paměťových buněk migrovat do plic, do místa infekce po opakovaném vystavení patogenu.
https://www.jimmunol.org/content/203/12/3313


Obezita moduluje intraepiteliální T lymfocyty a vývoj kolitidy po podání DSS

Obezitou trpí více než 30 % obyvatel USA, což vede k množství zdravotních komplikací. Mezi nimi jsou i narušení intestinální bariéry, což je dáváno do souvislosti s diabetem typu II a zvýšenou transepiteliální bakteriální migrací. Intestinální epitel je osídlen intraepiteliálními αβ a γδ T lymfocyty, která podporují udržení epiteliální homeostázy a chrání před infekcemi. V této studii autoři zjistili, že obezita narušuje intraepitaliální lymfocyty (IEL), jejich perzistenci a funkce. U myší s vysokotučnou dietou indukovanou obezitou byly sledovány změny imunomodulace ve střevě. Došlo k výraznému snížení αβ a γδ T lymfocytů, a to dle míry obezity. CD4+ a CD4+CD8+ αβ T lymfocyty měly menší proliferaci, navíc došlo u všech T lymfocytů, včetně γδ, k redukci exprese CD103 a CCR9. Snížení počtu IEL se objevilo po 7 týdnech podávání vysokotučné diety. Nejvýraznější pokles byl u mladých myší, které byly krmeny vysokotučnou dietou po ukončení kojení. To znamená, že u mláďat je dopad obezity na intestinální IEL vyšší než u dospělců. Dysfunkce intestinálního epitelu dělá myši vnímavější na poškození dextran sulfátem sodným (DSS), který vyvolává kolitidu. Dietou indukované snížení hmotnosti obnovilo IEL počty a CD103/CCR9 expresi a zmírnilo dopady podání DSS.
https://www.jimmunol.org/content/203/12/3427

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 203,Issue 12
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 1550-6606
Odkaz na stránky: https://www.jimmunol.org/content/203/12