Medindex pro lékaře Časopisy: anotace The Journal of Immunology 2017 The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

The Journal of Immunology

01.11.2017

Identifikace nového s B lymfocyty asociovaného interleukinu IL-40

Autoři textu popsali nový s B lymfocyty asociovaný cytokin, který se nachází na chromozomu 17 – C17orf99. Tento je vyjádřen v kostní dřeni, fetálních játrech a jeho exprese může být indukována i u periferních B lymfocytů. Exprimován je také v mléčné žláza při nástupu laktace. C17orf99 se nachází jen v genomech savců a kóduje malý, 27kDa sekreční protein. C17orf99−/− myší mají sníženou hladinu IgA v séru, střevě, stolici a v mléčné žláze při laktaci. Tyto myší mají také rozsahem i množstvím menší Peyerské plaky, a v nich je menší počet buněk sekretujících IgA. Mikrobiom je také alterovaný, patrně jako následek snížené koncentrace IgA.
Ačkoli mohou naivní B lymfocyty po aktivaci exprimovat C17orf99, produkce proteinu je zvyšována působením dalších cytokinů, a to např. IL-4 a TGF-β1, což svědčí o tom, že diferenciace je provázena expanzí C17orf99 produkujících B lymfocytů během imunitní odpovědi. Autoři pojmenovali produkt C17orf99 jako IL-40. Dle všeho hraje důležitou roli v humorální imunitní odpovědi a může mít vliv i na vývoj B lymfocytů. IL-40 je exprimován krom aktivovaných B lymfocytů také lymfomovými B lymfocyty. Nyní je cílem zhodnotit, jak je tento cytokin zapojený do patogeneze některých lidských nemocí.
http://www.jimmunol.org/content/199/9/3326


Nur77 reguluje nedeleční mechanismy tolerance u T lymfocytů

Negativní selekce je zásadní pro odstranění vysoce self reaktivních thymocytů, což je základem centrální tolerance a prevence vzniku autoimunity. Po aktivaci TCR receptoru vysoko afinním ligandem může dojít k deleci thymocytů, popř. indukci anergie atd.
Bim a Nur77 jsou dva TCR indukuvané proteiny, které mají proapoptotickou funkci. Bim je důležití pro klonální deleci, Nur77 zatím nebyl více zkoumám. Autoři sledovali Nur77 během vývoje thymocytů v přítomnosti či blokování Bim, aby mohli identifikovat apoptotické a antiapoptotické funkce Nur77. Polyklonální Bim−/− a Bim−/−Nur77−/− vykazovaly srovnatelnou akumulaci vysoce afinních CD4+CD8+ a single pozitivních CD8+ a CD4+ thymocytů. Deficit Bim i Nur77 pak zvyšoval frekvenci thymických Foxp3+ Treg a Foxp3−FR4hiCD73hi anergických CD4+ T lymfocytů oproti Bim−/− myším. Je tedy možné, že Nur77 exprese narušuje nastavení tolerance. Dalšími pokusy autoři odhalili, že Nur77 deficit nezasahuje do klonální delece ani nezhoršuje defekt v klonální deleci při deficitu Bim. Nicméně ztráta Nur77 u Bim deficitních zvířat indukuje diabetes, což naznačuje, že Nur77 je také zapojena do vzniku centrální tolerance a má nedeleční roli a rozdílní vliv na T lymfocytární subsety.
http://www.jimmunol.org/content/199/9/3147

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 199,Issue 9
Vydavatel: The American Association of Immunologists, Inc.
ISBN: 0022-1767
Odkaz na stránky: http://www.jimmunol.org/content/199/9