Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2019 PNAS October 15, 2019

PNAS

PNAS October 15, 2019

16.10.2019

RORα je nepostradatelný pro oslabení zánětlivé odpovědi a udržení intestinální homeostázy

RORα (Retinoic acid-related orphan receptor α) je transkripční faktor, který se zapojuje do cirkadiálních rytmů, rozvoje rakoviny, metabolismu, imunitních procesů atd. V této studii autoři vytvořili RORα deficitní myši, deficitem trpěly intestinální epitelové buňky. Díky tomuto modelu se zjistilo, že RORα je zapojen do udržení intestinální rovnováhy. Dochází k oslabení transkripční aktivitu NF-κB. RORα deficitní myši mají silný intestinální zánět, pokud jsou vystaveny DDS (dextran sulfate sodium). Transkriptomová analýza prokázala, že delece RORα zvyšuje aktivitu genů spojených s NF-κB v intestinálních epitelových buněk. Imunoprecipitace chromatinu odhalila, že dochází ke korekrutování RORα a histonové deacetylázy, což vede k omezení signalizace NF-κB, dochází k vazbě na promotory genů závislých na tomto transkripčním faktoru.
https://www.pnas.org/content/116/42/21140

Lipidové nanočástice cílící nesoucí mRNA jako léčba pro vrozené jaterní nemoci s deficitem arginázy
Deficit arginázy je způsobem bialelickou mutací v argináze 1 (ARG1), tj. finálním cyklu kyseliny močové, což vede k hyperarginémii. Ta je spojená s opožděním vývoje spastickou diplegií, ztrátou psychomotorických funkcí atd. V současné době neexistuje léčba, ale vyvíjí se strategie s mRNA, její syntézou a enkapsulací do biodegradabilních lipidových nanočástic (LNP). V této studii se podařilo touto metodou úspěšně léčit myši v modelu ARG-1 deficitu. Myším byly podávány LNP s kodon-optimalizovanou ARG1 mRNA každé 3 dny. U myší bylo 100% přežití bez známek dalších komplikací. Díky léčbě došlo k obnovení aktivity cyklu kyseliny močové. Aktivita jaterní arginázy dosáhla 54% aktivity u wild-type myší. Nebyly zachyceny známky hepatotoxicity této léčebny. Dopravení ARG1 mRNA do jater pomocí nanočástic tedy může pomoci léčit deficit arginázy.
https://www.pnas.org/content/116/42/21150

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 42
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/42