Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2019 PNAS September 24, 2019

PNAS

PNAS September 24, 2019

25.09.2019

Proteomická analýza ECM během progrese pankreatického duktálního adenokarcinomu odhalila rozdílný podíl nádorových a stromálních buněk

Pankreatický duktální adenokarcinom (PDAC) má výraznou extracelulární matrix (ECM), která zhoršuje výsledky léčby. ECM zatím nebyla řádně prozkoumána. V této studii autoři využili proteomickou analýzu, aby zjistili proteinové složení ECM v normálním pankreatu, u neoplazií pankreatu a u PDAC. Použili jednak vzorky pacientů, a jednak myší model. Byly také získání vzorky od pacientů s chronickou pankreatitidou. Detailně se podařilo popsat změny v množství a komplexnosti matrixovým proteinů v průběhu progrese PDAC. Bylo zjištěno, že množství proteinů v matrixu, které jsou zvýšené u neoplazií, se dále zvyšují s progresí do PDAC. Byla také zachycena podobnost se změnami v matrixu mezi pankreatitidou a PDAC. Autoři dále sledovali původ proteinů. Zjistilo se, že ačkoli stromální buňky produkují 90 % ECM masy, elevované proteiny ECM byly hlavně z nádorových buněk a jejich koncentrace souvisela se špatnou prognózou. Zatímco proteiny ze stromálních buněk měly pro- i protinádorový vliv.
Byly také popsány různé cesty zapojené do regulace exprese matrixových proteinů nádorovými a stromálními buňkami. Autoři se domnívají, že spíše než globální suprese produkce ECM, je vhodnější s ECM precizněji manipulovat a zacílit na proteiny ECM podporující růst nádoru, tedy těch ze nádorových buněk.
https://www.pnas.org/content/116/39/19609

Intracelulární redoxní potenciál koreluje s expresí miRNA u MCF7 buněk v hypoxických podmínkách
Hypoxie je základním znakem nádorů, podporuje glykolytický metabolismus, proliferaci a rezistenci k terapii. Je nutné pochopit spojení mezi množstvím kyslíku a buněčným mikroprostředím a reakcí buněk na tento stav. Redoxní biologie předkládá důležitou linku mezi extracelulárním mikroprostředím a buněčnou odpovědí (intracelulární redoxní potenciál) na měnící se tlak kyslíku. V této studii autoři popsali korelace mezi intracelulárním redoxním potenciálem a koncentracemi mikroRNA zapojených do buněčné odpovědi na změny tlaku kyslíku. Termodynamickou analýzou bylo možné identifikovat změny v signálních molekulách miRNA, které korelují s redoxními změnami. Při nízkém tlaky kyslíku jsou tyto miRNA spojené se změnami v proliferaci a metastatickým potenciálem, obojí zvyšují.
https://www.pnas.org/content/116/39/19753

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 39
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/39