Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2019 PNAS March 26, 2019

PNAS

PNAS March 26, 2019

27.03.2019

Transkripční faktor ATF3 chrání proti kolitidou regulací Th lymfocytů v Peyerských placích

Narušení slizniční imunity hraje důležitou roli v patogenezi střevních zánětů, mechanismus však zatím nebyl přesně popsán. V tomto textu se autoři věnují transkripčnímu faktoru ATF3. Jeho aktivace chrání před kolitidou díky regulaci folikulárních T lymfocytů ve střevě. Exprese ATF3 v CD4+ T lymfocytech negativně koreluje s vážností ulcerózní kolitidy u pacientů. Myši s deficitem ATF3 v CD4+ lymfocytech jsou citlivější k dextran sulfátem sodným vyvolanou kolitidou. Frekvence T fh lymfocytů, ne ostatních subsetů T lymfocytů se dramaticky snížila v Peyerských placích u těchto myší. Defektní T fh lymfocyty výrazně snižují tvorbu germinálních center a produkci IgA ve střevě. Adoptivní tranfer T fh nebo IgA+ B lymfocytů způsobuje remisi kolitidy u myší s deficitem ATF3 v CD4+ T lymfocytech. To ukazuje na to, že osa T fh-IgA má vliv na ATF3 a homeostázu ve střevě. Transkripčním cílem TFT3 je Bcl6.
Bylo tedy prokázáno, že ATF3 je regulátorem T fh ve střevě, což reprezentuje potenciální imunoterapeutický cíl u kolitid.
https://www.pnas.org/content/116/13/6286


Inzulinová signalizace v hipokampu a amygdala reguluje metabolismus a neurochování

Předešlé studie přinesly data, která ukazují, že inzulin a IGF-1 signalizace v mozku, hlavně v hypotalamu, je důležitá v regulaci systémového metabolismu. Autoři vytvořili myši, které měly nefunkční inzulinové receptory i IGF-1 receptor v hipokampu nebo centrální amygdale. Oba typy myší mají sníženou hladinu GluA1 podjednotky nebo glutamát AMPA receptoru a vykazují zvýšené úzkostné chování. Mají narušené kognitivní funkce a také jsou přítomné metabolické abnormity, včetně zhoršené glukózové tolerance. U myší s deficitem receptorů v hipokampu měly abnormální prostorové učení a paměť, zatímco ty s deficitem v amygdale měly narušenou termogenezi indukovanou chladem. Inzulin/IGF-1 signalizace tedy ovlivňuje synaptické funkce, systémovou glukózovou homeostázu, chování a kognitivní funkce. V hipokampu navíc ovlivňuje prostorovou paměť a učení, zatímco v amygdale kontroluje termogenezi přes regulaci neurálních okruhů inervujících interkapsulární hnědou tukovou tkáň.
https://www.pnas.org/content/116/13/6379

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 13
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/13