Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2019 PNAS February 05, 2019

PNAS

PNAS February 05, 2019

05.02.2019

Homoharringtonin dereguluje transkripční expresi MYC přímou vaznou na NF-κB repressing faktor

Homoharringtonin (HHT), inhibitor syntézy bílkovin, má anti-myeloidní leukémický efekt a posiluje účinnost chemoterapie antracyklin/cytarabin u akutní myeloidní leukémie. V této studii se autoři zaměřili na HHT a zjistili, že inhibuje aktivitu leukémie iniciujících buněk (Lin−/Sca-1−/c-kit+; LICs) v myším leukemickém modelu s t(8;21). Ovlivňuje MYC signální cesty. NKRF (NF-κB repressing factor) se váže přímo na HHT přes DSRM2 (double-strand RNA-binding motif 2 domain). Série delečních a mutagenních experimentů zmapovala přesná vazebná místa HHT, jedná se o K479 a C480 aminokyseliny v DSRM2 doméně. HHT léčba vede k přesunu NKRF z jádra do cytoplazmy a posiluje jeho interakci s p65 a interferuje tak s vytvořením komplexu p65-p50. Tím se oslabuje transaktivační aktivita p65 na MYC gen. Navíc HHT výrazně snižuje expresi KIT. Autoři studie tedy identifikovali mechanismy aktivity HHT u AML.
https://www.pnas.org/content/116/6/2220


Léčba losartanem zvyšuje účinnost chemoterapie a redukuje ascites v modelu karcinomu vaječníku u myší

Prognóza a přežití pacientek s ovariálním karcinomem inverzně koreluje s nádorovou fibrózou a angiotenzinem podporovanou fibrogenní signalizací. Autoři zjišťovali, jak by bylo možné zvýšit dopravení léků k nádoru a jejich účinnosti. Vytvořili myší model s xenograftem ovariálního karcinomu. Jejich hypotéza bylo, že zacílení na angiotenzin by mohlo redukovat množství nově vytvořené extracelulární matrix, což by vedlo k lepšímu průniku léčiva. Autorům se podařilo prokázat, že losartan zvyšuje účinnost paclitaxelu díky normalizaci nádorového mikroprostředí. Dochází ke zlepšení perfuze cév a doručení léku do nádoru. Losartan vede k depleci matrix, protože indukuje antifibrotické miRNA. Ačkoli léčba losartanem samotným nemá vliv na nádor, redukuje incidenci a množství vytvořeného ascitu. V retrospektivních studiích se také potvrdilo, že prodlužuje celkové přežití. Autoři svou studii uzavírají s tím, že kombinace chemoterapie a losartanu může být pro pacientky s karcinomem vaječníků přínosem.
https://www.pnas.org/content/116/6/2210

Bibliografické údaje:

Titul: vol. 116 no. 6
Vydavatel: National Academy of Sciences
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: https://www.pnas.org/content/116/6