Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2017 PNAS

PNAS

PNAS

08.08.2017

Obnovení kortikální ho aktinu na imunologické synapsi vede k zastavení sekrece lytických granulí cytotoxických T lymfocytů.

CD8+ cytotoxické T lymfocyty (CTLs) eliminují infikované buňky viry prostřednictvím zaměřené sekreci specializovaných lytických granulí. Samotný CTL může zabít několik buněk, proto degranulace musí být regulována. Nicméně mechanismus degranulace se zůstává nejasný.
Centralizované snížení aktinu na imunitní synapsi předchází degranulace.
Pomocí metody TIRF (total internal reflection fluorescence) a superrozlišovací mikroskopie (superresolution mikroscopy) autoři ukázali, že po syntéze granul aktin se obnovuje na synapsi a žádná další sekrece není pozorována. Depolymerizace aktinu vede k pokračování sekrece granul, což naznačuje, že obnovený aktin působí jako bariéra proti trvalé degranulaci.
Autoři ukázali, že odstranění a obnovení aktinu souvisí se synaptickým fosfatidylinositol 4,5-bisfosfatem (PIP2), a že změny v PIP2 na imunologické synapsi regulují kortikální aktin v CTL, poskytuje mechanismus, jehož prostřednictvím CTL kontrolují koncentraci kortikálního aktinu.
Aktin-související mechanismy regulace CTL sekrece mohou usnadnit sériové zabíjení během imunitní odpovědi.

Cortical actin recovery at the immunological synapse leads to termination of lytic granule secretion in cytotoxic T lymphocytes

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 114 Number 32
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/114/32.toc