Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2017 PNAS

PNAS

PNAS

01.08.2017

Strukturální stanovení lipidových antigenů zachycených na rozhraní CD1d a T-buněčného receptoru

Glykolipidové antigeny jsou rozpoznány αβ T-buněčnými receptory (TCRs) a řídí aktivaci invariantních NK T buněk (přirození zabíječi, iNKT) - vrozené T lymfocyty.
Glykolipidy a α-spojené anomerními sacharidy byly identifikovány jako silné mikrobiální lipidové antigeny pro iNKT buňky. Nicméně, savci používají endogenní lipidy, aby vybrat iNKT buňky, a existují důkazy odpovědi iNKT buněk na různé typy sterilních zánětů. Povaha endogenních nebo environmentálních lipidových antigenů, se kterými se setkávají iNKT buňky není dobře známá.
Autoři se snažili identifikovat lipidové antigeny kravského mléka a částí lidské stravy. Byla vyvinuta metoda přímého zachycení lipidových antigenů v CD1d–lipid–TCR komplexů, zatímco, vyloučené CD1d se váží na neantigenní lipidy a pak následuje přímá biochemická analýza lipidových antigenů zachycených na TCR–CD1d rozhraní.
Specifické antigeny zachycené pomocí této metody byly identifikovány jako α-spojené monohexosylceramidy pomocí hmotnostní spektrometrie, která rozlišuje α a β-anomerní monohexosylceramidy. Tyto údaje poskytují přímé biochemické potvrzení přítomnosti α-spojených lipidových antigenů v běžných potravinách.

Structural determination of lipid antigens captured at the CD1d–T-cell receptor interface

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 114 Number 31
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/114/31.toc