Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2017 PNAS

PNAS

PNAS

25.07.2017

Chřipka vyvolává onemocnění genetických modelů experimentální autoimunitní encefalomyelitidy

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění centrálního nervového systému, a u pacientů je charakterizována období zhoršení (relapses) a následného částečné uzdravení (remise). Virové Infekce horních dýchacích cest zvyšují riziko zhoršení - relapsu.
V práci byly použity autoimunitní náchylné T-cell receptory transgenních myší (2D2) a myší adaptovaných k viru lidské chřipky aby otestovat hypotézu, že virové infekce horních dýchacích cest mohou způsobit gliovou aktivace, podporovat přenos imunitních buněk do CNS a vyvolat onemocnění.
2D2 myší byly naočkovány chřipkovým A virem a kontrolovány jejich příznaky zánětlivé demyelinizace. Klinická a histologická experimentální autoimunitní encefalomyelitida (zánět mozku a míchy) byla pozorována u ∼29% infikovaných 2D2 myší.
Aby pochopit, jak periferní infekce může přispět ke vzniku nemoci, byly naočkovány myši divokého typu C57BL/6, pak měřeny změny v mozečku a míše a sledován imunologický dozor (surveillance) CNS pomocí průtokové cytometrie.
Infekce způsobená časovými změnami v transkriptomů (soubor všech molekul RNA v jedné buňce nebo populace buněk) obou mozečku a míchy, což bylo v souladu s gliovou aktivaci a zvýšením přenosu T-buněk, monocytů a neutrofilů do mozku na 8 den po infekci.
Konečně, exprese Cxcl5 v mozku infikovaných chřipkou myší byla výrazně zvýšena a byla zvýšena v mozkomíšním moku u pacientů s RS během období relapsu ve srovnání se vzorky získaných během remise.
Tyto údaje identifikují mechanismus, kterým periferní infekce může zhoršit RS, jakož i jiné neurologické onemocnění.

Influenza infection triggers disease in a genetic model of experimental autoimmune encephalomyelitis

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 114 Number 30
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/114/30.toc