Medindex pro lékaře Časopisy: anotace PNAS - Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America 2017 PNAS

PNAS

PNAS

06.06.2017

cGAS je nezbytná pro buněčné stárnutí

Buněčné stárnutí je přirozená „obrana“ proti rozvoji nádoru a zvyšuje protinádorové účinky terapií, hraje důležitou roli při fibróze a regeneraci tkání. Reakce na poškození DNA vede ke stárnutí, což je charakterizováno sekrečním fenotypem asociovaným se senescencí (SASP), který zahrnuje expresi zánětlivých cytokinů.
Autoři ukázali že cGMP-AMP (cGAMP) syntáza (cGAS) je cytosolickým DNA senzorem, který aktivuje vrozenou imunitu, což má zásadní význam pro stárnutí. Odstranění cGAS zrychlilo imortalizaci embryonálních fibroblastů myší a také zrušilo SASP vyvolaným spontánní imortalizaci nebo DNA škodlivými činidly.
cGAS lokalizována v cytoplazmě nedělicích buněk, ale vstupuje do jádra, spojuje se s chromatinem během mitózy proliferujících buněk. Poškození DNA vede k hromadění poškozené DNA v cytoplazmě, která obsahuje cGAS. U pacientů s karcinomem plic nízká exprese cGAS souvisí s nízkým přežitím. Tyto výsledky ukazují, že veličina cGAS zprostředkovává buněčné stárnutí a zpomaluje imortalizaci.

cGAS is essential for cellular senescence

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 114 Number 23
Vydavatel: HighWire Press®
ISBN: 1091-6490
Odkaz na stránky: http://www.pnas.org/content/114/23.toc