Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Pediatrics 2018 Pediatrics July 2018

Pediatrics

Pediatrics July 2018

02.07.2018

http://pediatrics.aappublications.org/content/142/1/e20162623?download=true

Kardiometabolické rizikové faktory po 5 letech užívání omega-3 mastných kyselin u malých dětí

Omega-3 dlouhořetězcové polynenasycené mastné kyseliny (n-3 LCPUFA) mohou, pokud jsou podávány dětem od narození, snižovat riziko kardiovaskulárních nemocí v pozdějším věku. Tato studie sledovala efekt podávání n-3 LCPUFA novorozencům na růst, stavbu těla a kardiometabolické rizikové faktory v 5 letech dítěte. Novorozenci buď dostávali n-3 LCPUFA, nebo olivový olej od narození do 6 měsíců věku. Hodnotila se výška, váha, adipokiny, antropometrie, kožní řasy, krevní tlak, srdeční frekvence atd. v 5 letech.
Novorozenci, kteří dostávali n-3 LCPUFA měli menší obvod v pase, a to cca o 1,1 cm, u chlapců byla nižší hladina inzulinu, snížila se také inzulinorezistence. Nebyl rozdíl v růstu a kardiometabolických rizikových faktorech.
Podávání n-3 LCPUFA novorozencům redukuje obvod pasu v 5 letech, u chlapců ovlivňuje produkci inzulinu a citlivost buněk k němu, to může mít velký význam v dalších letech. Žádné rozdíly nebyla zachycené u dívek. Je otázkou, zda by se nějaký vliv podávání n-3 LCPUFA projevil v adolescenci.


http://pediatrics.aappublications.org/content/142/1/e20174058?download=true

Výsledky neurozobrazovacích metod u předčasně narozených dětí a jejich stav ve školním věku

Děti extrémně předčasně narozené jsou v riziku, že budou mít kognitivní problémy. Prognostická hodnota neonatálního MRI mozku a kraniálního UZ v souvislosti se stavem dětí ve školním věku není známá. Autoři sledovali 386 dětí, a to výsledky časného a pozdního kraniálního UZ, MRI a současný stav IQ, přítomnost mozkové obrny, narušení sluchu atd.
Vážnost narušení bílé hmoty a cerebelární léze nalezené na MRI a patologické nálezy na UZ jsou spojené s horšími výsledky v pozdějším věku, vyšším výskytem různých poruch, ale jen pozdní nález na UZ byl spojen s poklesem IQ.
Některé výsledky vyšetření kraniálního UZ může poměrně přesně naznačit, že dítě bude mít kognitivní deficit ve školním věku, cerebelární léze na MRI byly spojeny s postiženým, handicapem dítěte.

Bibliografické údaje:

Titul: VOLUME 142 / ISSUE 1
Vydavatel: American Academy of Pediatrics
ISBN: 0022-1767
Odkaz na stránky: http://pediatrics.aappublications.org/content/142/1