Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Cell - Host & Microbe 2019 Cell - Host & Microbe Sep 05, 2019

Cell - Host & Microbe

Cell - Host & Microbe Sep 05, 2019

11.09.2019

Nukleární matrixový protein SAFA je senzorem pro virovou RNA a posiluje imunitu aktivací protivirových enhancerů a super-enhancerů

PRR (pathogen pattern recognition receptors) spouští vrozenou imunitní odpověď namířenou proti invedujícícm patogenům. Všechny známé PRR pro virovou RNA jsou lokalizovány extranukleárně. U mnoha virů se během replikace tvoří dsRNA v jádře. V tomto textu autoři prokázali, že jaderný matrixový protein SAFA má funkci senzoru virové dsRNA u RNA i DNA virů. Po rozpoznání virové dsRNA dochází i oligomerizaci a aktivaci enhancerů protivirových genů, včetně IFNB1. SAFA je také potřebný pro aktivaci super-enhancerů, které řídí silnou imunitní genovou transkripci, která zajistí protivirovou obranu. Myši s deficitem SAFA v myeloidních buňkách jsou více citlivé na letální HSV-1 a VZV infekci, neboť je nižší produkce interferonů typu I. SAFA tedy funguje jako nukleární senzor virové RNA a transaktivátor spojující vrozenou vnímavost s chromatinovou remodelací a zesiluje potřebnou antivirovou odpověď.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30419-6

HIV rebound je predominantně závislý na geneticky identické virové expanzi z různých rezervoárů

Znovuobnovení replikace virů po ukončení kombinované antiretrovirové terapie je výraznou komplikací. Buněčné a anatomické zdroje odpovědné za reiniciaci virové replikace nejsou zatím popsány. K odhalení důvodů reaktivace HIV vytvořili autoři large-scale HIV-STAR (HIV-1 sekvenování před přerušením léčby k identifikaci anatomicky relevantních rezorvoárů HIV) klinickou studii. Získali vzorky od 11 účastníků a porovnávali genetickou kompozici (pro)virů sesbíraných pod clonou antivirotik z různých buněčných a anatomických kompartmentů se vzorky získanými po přerušení terapie. Došli k zajímavému zjištění, že zdroje virového reboundu jsou značně heterogenní. Bez ohledu na kompartment nebo buněčný subset hraje klíčovou roli geneticky identická virová expanze. Výsledky studie tedy naznačují, že není jediný zdroj reaktivace HIV a důležitým prvkem perzistence HIV je buněčná proliferace, což by se mělo vzít v úvahu při vytváření léčebných strategií.
https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(19)30368-3

Bibliografické údaje:

Titul: Volume 105Issue 3p443-674
Vydavatel: Elsevier Inc.
ISBN: 1931-3128
Odkaz na stránky: https://www.cell.com/cell-host-microbe/issue?pii=S1931-3128(18)X0010-9