Medindex pro lékaře Časopisy: anotace Blood 2018 Blood May 31, 2018

Blood

Blood May 31, 2018

07.06.2018

http://www.bloodjournal.org/content/131/23/2552

Role exosomů jako proinflamatorních mediátorů ve vzniku EBV asociovaného lymfomu

EBV způsobuje řadu nemocí, včetně B lymfocytárních lymfomů, Hodgkinova, difuzního velkobuněčného. V této studii autoři prokázali, že EBV ovlivňuje vývoj nádorů sekrecí exosomů. V humanizovaném myším modelu byl zaznamenán rozdílný průběh vývoja lymfoproliferativních nemocí (LPD) mezi 2 EBV – Akata a B95-8. Injikování Akata-derivovaných exosomů ovlivňuje závažnost LPD, pravděpodobně regulací fenotypu makrofágů. Bližší rozbor exosomů z Akata-lymfoblastoidních buněčných linií prokázal, že exosomy obsahují nekódující RNA jako BART (BamHI fragment A righward transcription) mikro-RNA a EBV-kódující RNA. In vitro pokusy potvrdily in vivo výsledky, že BART miRNA může indukovat diferenciaci makrofágů to regulačního fenotypu. Makrofágy pak exprimují geny pro IL-10, TNF alfa a arginázu 1. Studie dále našla spojitost mezí mírou exprese EBV-kódující miRNA a závažnějším klinickým průběhu velkobuněčných B lymfomů u starších pacientů.
Výsledky dokládají, že BART miRNA je jedním z faktorů, který reguluje průběh lymfoproliferativní nemoci a může být prognostických faktorem u EBV+ B lymfocytárních lymfomů.


http://www.bloodjournal.org/content/131/23/2581

Zvýšená erytrofagocytóza indukuje feroptózu makrofágů v červené pulpě sleziny

Makrofágy hrají důležitou roli v recyklaci železa uvolněného z erytrocytů při jejich clearance a samozřejmě také v obraně hostitele před patogeny.
Autoři sledovali biologii makrofágů, které akutně fagocytovaly velké množství erytrocytů.
V pokusu využili myší model s transfuzí erytrocytů a jejich clearance. Transfuze erytrocytů poškozených uchováváním v lednici vedla k nárůstu erytrofagocytózy makrofágy v červené pulpě sleziny. Tato masivní erytrofagocytóza indukuje feroptózu, tj. na železu závislou buněčnou smrt makrofágů. Tento proces byl spojen s nárůstem tvorby ROS a lipidové peroxidaci in vivo. In vitro mohl být tento proces zastaven podáním ferostatinu 1 (inhibitor feroptózy). Transfuze starých erytrocytů také indukovala erytrofagocytózu. Makrofágy zvýšeně migrovaly z kostní dřeně do sleziny. Důsledkem takto masivní erytrofagocytózy je přechodná deplece makrofágů. Výsledky naznačují, že při podání transfuze může dojít k ovlivnění imunity, kdy dochází k erytrofagocytóze a feroptóze.

Bibliografické údaje:

Titul: Vol 131, Issue 22: 2407-2509
Vydavatel: American Society of Hematology
ISBN: 1528-0020
Odkaz na stránky: http://www.bloodjournal.org/content/131/22